A bolgárok bedobták a törölközőt, az EU segítségét kérik a járványkezeléshez

A bolgárok bedobták a törölközőt, az EU segítségét kérik a járványkezeléshez

A bolgár kormány segítséget kért az európai uniós tagállamoktól a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséhez – közölte szerdán az Európai Bizottság. Bulgária így aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust. Ez az eljárás súlyos katasztrófák vagy humanitárius vészhelyzet esetén léptethető életbe, hogy az unió segítséget nyújthasson az érintett országoknak nemcsak Európában, hanem szerte a világon. Az uniós tagországokon kívül Észak-Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Törökország is részt vesz a polgári védelmi mechanizmusban.

Bulgária súlyos járványhullám kellős közepén van, a kórházak a teherbíró képességük határára kerültek. A hétnapos incidencia-mutató is emelkedett: százezer lakosra vetítve 415 a fertőzöttek száma. Az uniós tagországok közül Bulgária áll a legrosszabbul a lakosság átoltottságát illetően, a felnőtt lakosság alig 24 százaléka esett át a teljes immunizáción.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem csütörtök hajnali összesítése szerint a közel hétmillió lakosú Bulgáriában a járvány kezdete óta 646 856 ember kapta el a fertőzést, és 25 754-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Az utóbbi 28 napban 115 ezren betegedtek meg és 3649 haláleset történt.

(MTI)