Varga Mihály korlátozásokról és gazdasági kiesésről beszélt

Varga Mihály korlátozásokról és gazdasági kiesésről beszélt

A koronavírus negyedik hulláma komoly kihívások elé állíthatja a gazdaságot, így annak ellenére, hogy már közel hatmillió embert oltottak be (5 962 878 fő kapott legalább egy első oltást), a kormány korlátozásokra készülhet.

A Portfolio szerint Varga Mihály Pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) éves konferenciáján arról beszélt, a gazdasági előrejelzésekkel kapcsolatosban nem árt az óvatosság, a Pénzügyminisztérium ezért is csökkentette a korábbi 7-7,5 százalékról 6,8 százalékra a gazdasági növekedés előrejelzését.

A csökkentésben szerepet játszanak az energiaárak, az infláció és természetesen minden olyan leállás vagy késlekedés, ami a koronavírus miatti szigorításokhoz köthető.

Varga Mihály szerint korlátozások lehetnek, gazdasági kiesés jöhet a koronavírus negyedik hulláma következtében, de talán ez kisebb lesz, mint az előző hullámok alatt – írja a lap.

A kormány tehetetlennek tűnik a magas infláció és benzinár miatt kialakult válsághelyzetben, ez akár el is döntheti a 2022-es választást az elemző szerint

Az elmúlt időszakban régen tapasztalt magas infláció és drasztikus benzináremelés is sújtja a magyar lakosságot, a kormány pedig tehetetlennek tűnik a helyzet kezelésében. A kedvezőtlen gazdasági környezet akár a jövő évi választások alakulására is komoly hatással lehet. Erről kérdeztük Pék Szabolcsot, az Iránytű Intézet elemzőjét.

Azt, hogy a kormány kapkodni kezdett, az előző héten bejelentett rendelkezések is mutatják: állítólagos munkáltatói szervezetekre hivatkozva teremtették meg a lehetőségét annak, hogy a munkáltatók kötelezővé tegyék a koronavírus elleni oltottságot a munkavállalóknak, ám rögtön kiderült, hogy ez a munkaerőhiánnyal terhelt piacokon valójában senkinek nem áll érdekében.

Mindemellett a kormányzat gálánsan hallgat arról is, hogy az üzemanyagárak drasztikus emelkedéséből éppen jelentős többletbevételhez jut: noha a drágulás alapvetően a világpiaci árakra vezethető vissza, Magyarországon egy liter benzinen – kerüljön az bármennyibe is – legalább 120 forint jövedéki adó, 4 forint készletezési díj, valamint a végezetül világrekordernek számító, 27 százalékos áfa van. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagok minél drágábbak, az állam annál több bevételhez jut.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor legutóbb ellenzékből követelte a jövedéki adó vagy az áfateher csökkentését, de most, hogy kormányon van, mégsem tesz lépéseket. Természetesen ezt nem is hagyta szó nélkül az ellenzék, Jakab Péter, a Jobbik elnöke öt pontban fogalmazta meg azokat a lépéseket, melyeket elvárnak a tétlenséget mutató kormánytól.