Statisztikai ügyeskedésekkel tűnnek el a bűncselekmények Magyarországon?

Statisztikai ügyeskedésekkel tűnnek el a bűncselekmények Magyarországon?

A büntetőjog megújítása megfékezte a bűnözést Magyarországon: hetven százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el 2020-ban, mint 2012-ben - közölte Kónya István az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az MTI beszámolójában azt írja, Kónya István tudatta:

2012-ben regisztrálták a legtöbb bűncselekményt, több mint 451 500-at, 2020-ban viszont kevesebb mint 153 ezer bűncselekményt követtek el.

"A statisztika javulása mögött olyan kormányzati intézkedéscsomag áll, amely a büntetőjogi és rendészeti elemek mellett hatékony szociális és foglalkoztatáspolitikai döntéseket is tartalmazott" - mondta. A törvényhozás egyebek mellett szigorította az erőszakos, testi épséget veszélyeztető és a gyermekek elleni bűncselekmények megítélését, valamint zéró toleranciát hirdetett a pedofilok ellen - sorolta.

Hozzátette: az állam egyértelművé tette, hogy legalapvetőbb kötelessége az emberi élet védelme, a tulajdon megóvása, és az polgárok alapjogává tette az önvédelmet.

A változások a bűncselekmények soha nem látott mértékű csökkenését eredményezték, így Magyarország az Eurostatnak az európai polgárok biztonságérzetéről szóló felmérésében a harmadik helyen áll - emelte ki.

Beszámolt arról is, hogy áldozatsegítő központok jöttek létre, és eddig már 15 ezer áldozat kapott támogatást. Jelenleg nyolc városban van áldozatsegítő központ, de a jövőben minden megyeszékhelyen működik majd - tette hozzá a miniszteri biztos."

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szabálysértési törvény 2012-es változása óta már nem 20 ezer forint, hanem 50 ezer forint az az értékhatár, amitől a vagyoni kárt okozó cselekmények bűncselekménynek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy 50 ezer forint alatti kár esetén csupán szabálysértés történik, míg korábban sok esetben bűncselekményt jegyeztek fel.

Tavaly ráadásul a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag minden zárva volt, így kérdés, mekkora szerepe volt a covidnak a vonatkozó statisztika javulásában.