Miért van a fideszes Kovács Sándor autóján CD-matrica, amikor nem rendelkezik diplomata rendszámmal?

Miért van a fideszes Kovács Sándor autóján CD-matrica, amikor nem rendelkezik diplomata rendszámmal?

Mint arról múlt héten beszámoltunk, videófelvételen örökítette meg Földi István, az ellenzéki előválasztás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületének győztes, közös indulója azt a jelenetet, ahogy megpróbált volna egyeztetni a rendkívül magas üzemanyagárakról Kovács Sándor helyi fideszes országgyűlési képviselővel, de a Fidesz-irodából távozó politikus finoman szólva sem volt elragadtatva az ötlettől. „Nincs nekem tárgyalni valóm Önnel, uram!” - ez volt az egyetlen mondat, amit Kovács Sándor ki tudott préselni magából.

Videó: így tűnt el a fideszes Kovács Sándor, amikor az üzemanyagárak csökkentéséről akarták kérdezni

Videófelvételen örökítette meg Földi István, az ellenzéki előválasztás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületének győztes, közös indulója azt a jelenetet, ahogy megpróbált volna egyeztetni a rendkívül magas üzemanyagárakról Kovács Sándor helyi fideszes országgyűlési képviselővel, de a Fidesz-irodából távozó politikus finoman szólva sem volt elragadtatva az ötlettől. „Nincs nekem tárgyalni valóm Önnel, uram!"

Földi a videó kapcsán Facebook posztjában most egy újabb érdekességre hívta fel a figyelmet, jelesül, hogy Kovács Sándor saját autóján egy "CD" jelzésű matrica látható.

És hogy ez miért fontos? 

Legfőképpen azért, mert a kék jelzésű "CD" matrica azt a látszatot kelti, mintha egy diplomata státuszú autóról lenne szó, miközben a fideszes országgyűlési képviselő kocsija szemmel láthatóan nem rendelkezik diplomata rendszámmal.

Földi István szerint ugyanakkor szigorú szabályok és nemzetközi szerződések határozzák meg, hogy ki jogosult a diplomata jelzésre, amit eleve a diplomata rendszám hivatott jelezni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületének képviselőjelöltje felszólította Kovács Sándort, hogy nyilatkozzon, miért van ilyen matrica a kocsiján, miközben a jármű nem rendelkezik diplomata rendszámmal.

"A mentelmi jog már nem elég? Arról már nem is beszélek, hogy a „CD” matricás autóját az adófizetők, a TI pénzeteken tankolja… És arról sem beszélek, hogy a képviselő úr nem kötötte be az övét menet közben. Amellett, hogy nem biztonságos így utazni, egy átlag magyar embert tízezrekre büntetnek, ha nem csatolja be az övét. Igazságos ez így?"

- tette fel a kérdést Földi.

A jobbikos politikus hangsúlyozta, első lépésként a Jobbikon keresztül a Parlamentben fordul kérdéssel Kovácshoz, amennyiben pedig nem ad elfogadható és érthető választ, úgy megteszi majd a megfelelő lépéseket.

Lapunk is megkereste Kovács Sándort, a telefont azonban nem ő, hanem asszisztense vette fel, aki miután megtudta, milyen ügyben keressük a képviselő urat, hallgatásba burkolózott, és nem volt hajlandó megszólalási lehetőséget biztosítani Kovácsnak, majd kérdéseink megismétlése után végül ránk tette a telefont.

A hatályos jogszabályok értelmében ilyen matricát "magyar hatósági jelzéssel ellátott" autókra nem lehet felrakni, vagyis csak olyanokra, amelyeknek a rendszámában a betűjel CD vagy DT. Erről korábban Kamarás Péter ügyvéd is beszélt a Blikknek, de ugyanezt erősíti meg egy a Totalcaron a témában érkezett válasz, amelyben Váradi Mihály igazságügyi vámszakértő úgy fogalmaz,

"a CD jelzés kiragasztása egyébként tilos a nem diplomata rendszámos autókra."

Érdemes megemlíteni, hogy egy budapesti autófelszereléssel és ápolási cikkekkel foglalkozó magyar vállalkozás weboldalán már potom 200 forintért meg lehet vásárolni egy ilyen nemzetközi diplomata matricát.