Semmi meglepő: év végéig biztos marad a veszélyhelyzet

Semmi meglepő: év végéig biztos marad a veszélyhelyzet

Hozzájárult az Országgyűlés a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbításához, így az 2022. január 1-jéig érvényben marad.

A képviselők erről 112 igen szavazattal, 25 ellenvoks mellett döntöttek, tartózkodás nélkül.

Mint arról korábban írtunk, a kabinet azzal indokolta az előterjesztést, hogy „így biztosítható hatékony és gyors döntéshozatal a járvány okozta nehézségekre.”

A veszélyhelyzet meghosszabbítását fogják tárgyalni az Országgyűlésben

A parlament hétfőn kezdődött ülésének második, befejező napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, amit határozathozatalok követnek. A szavazások után három kormányzati indítványról tárgyalnak, köztük a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert így biztosítható hatékony és gyors döntéshozatal a járvány okozta nehézségekre.

Emellett döntöttek a fideszes mélyállam néven is ismert egyetemi vagyonkezelő alapítványok finanszírozásáról, illetve – a képviselő határozott kérése ellenére – nem függesztették fel Hadházy Ákos mentelmi jogát. A független képviselő ellen magánvádas eljárásban rágalmazás miatt született feljelentés. Hadházy arra kérte az Országgyűlést, függessze fel mentelmi jogát, szerinte ugyanis az ilyen feljelentések csak kommunikációs célokat szolgálnak, hogy azt lehessen mondani, a képviselő elbújik a mentelmi joga mögé.

(MTI)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}