Folytatódik a diplomáciai háború Franciaország és Ausztrália között a tengeralattjáró-ügy miatt

Folytatódik a diplomáciai háború Franciaország és Ausztrália között a tengeralattjáró-ügy miatt

A NATO-n belüli viszonyt is feszültté tette a héten kipattant botrányos tengeralattjáró-ügy - jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szombat este a France2 tévéadónak adott interjújában az MTI beszámolója szerint.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, és olyan súlyosnak ítélte meg a helyzetet, hogy pénteken visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét, amire még nem volt példa.

Itt az Egyesült Államokkal fennálló szövetségünk ereje is megkérdőjeleződik, hiszen egy valódi szövetségesi viszonyban a felek beszélnek egymással, tisztelik egymást, amit a mostani esetről nem lehet elmondani

inkább "alattomosságról, megvetésről és hazugságokról" lehet beszélni, válságos a helyzet - jelentette ki Le Drian.

Tagadta, hogy Ausztrália korábban bármikor konzultált volna Franciaországgal a tengeralattjárókról szóló megállapodás felmondásáról. A külügyminiszter felszólította az európai országokat, hogy most, a tálibok afganisztáni hatalomra jutása után és a tengeralattjáró-ügy miatt is összefogva, az eddigieknél jobban védjék meg érdekeiket.

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter vasárnap a Sky News tévécsatornán úgy reagált a francia külügyminiszter szavaira, hogy Ausztrália "becsületes, őszinte és nyílt" volt Franciaországgal a francia tengeralattjárók vásárlásával kapcsolatos aggodalmait illetően. Dutton megérti, hogy a franciák bosszúsak, de egyszerűen nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy az ausztrál kormány nem jelezte a beszerzéssel kapcsolatos problémáit már jóval korábban.

A tárcavezető leszögezte: személyesen adott hangot aggályainak, amikor beszélt francia kollégájával, Florence Parlyval, és jelezte, hogy Ausztrália nemzeti érdekeinek megfelelően fog eljárni a kérdésben. Hozzátette: Ausztrália szeretne a jövőben is szorosan együttműködni Franciaországgal.

A NATO-szövetségesek perpatvara ennek ellenére veszélybe sodorhatja a Nyugat egységes fellépését Kína terjeszkedő befolyása ellen az Indiai- és a Csendes-óceán térségében.