Franciaország 10 millió adag oltóanyagot küld az afrikai országoknak

Franciaország 10 millió adag oltóanyagot küld az afrikai országoknak

Franciaország 10 millió koronavírus elleni oltóanyagot küld afrikai országoknak az Afrikai Unión keresztül - jelentette be hétfőn a francia elnöki hivatal.

A Párizs és az Afrikai Unió között kötött megállapodás értelmében az AstraZeneca és Pfizer/BioNTech típusú oltóanyagokat az Afrikai Oltásbeszerzési Alappal (AVAT) és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott Covax program keretében juttatják el az afrikai államoknak.

"A pandémiát csakis a multilaterális, regionális és nemzeti érintettek erőteljes együttműködésévek lehet legyőzni"

- idézte Emmanuel Macron államfőt az Elysée-palota közleménye. 

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök "a politikai együttműködés és az emberi szolidaritás szívesen látott és erős gesztusának" nevezte a francia adományt "olyan pillanatban, amikor a világnak a leginkább szüksége van erre".

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Májusi találkozójukon a francia és a dél-afrikai elnök elítélte "az oltási apartheidet", és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országok korlátlan mértékben jutnak oltáshoz, miközben az afrikaiak alig védettek.

A francia elnök hivatal szerint az AVAT 2022 szeptemberig 400 millió ember beoltására, azaz az afrikai kontinens lakosságának egyharmadára elegendő oltóanyagot vásárolt, mintegy 3 milliárd dollár értékben.

(MTI)