Az olaszok bizakodva várják a döntőt

Az olaszok bizakodva várják a döntőt

Hatalmas volt a boldogság az olasz válogatottnál, amely kedden a spanyol csapat búcsúztatásával története során negyedik alkalommal jutott döntőbe labdarúgó Európa-bajnokságon - írja a Magyar Távirati Iroda.

"Nagyon örülünk, hogy ilyen boldogságot szereztünk az olasz népnek. Tudtuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen nem volt nálunk sokat a labda, vártunk a gólszerzési lehetőségre"

- idézte az európai szövetség honlapja Roberto Mancini szövetségi kapitányt, akinek tanítványai immáron 33 mérkőzés óta veretlenek.

Az olaszok egy gyors kontra végén Federico Chiesa góljával a 60. percben szereztek vezetést, de a 80. percben Álvaro Morata egyenlített, a 11-es párbajban végül éppen a spanyol gólszerző hibája, majd Jorginho higgadt lövése volt a döntő faktor.

Roberto Mancini hozzátette, a torna előtt nem sokan hittek abban, hogy Olaszország döntőt játszhat, a keret azonban csodálatos, fantasztikus a csapatszellem és mindenki a győzelemre tör.

Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány büszkén nyilatkozott tanítványairól: "Minden játékosom jelest érdemel, csodálatosak voltak, rászolgáltak a dicséretre. Egy pillanatra sem tudom kritizálni őket." A tréner elmondta, Morata kisebb sérüléssel bajlódott, ennek ellenére viszont szeretett volna 11-est lőni, ami erős jellemre vall.

"A profi sportban tudni kell nyerni és veszíteni, gratulálok Olaszországnak, mi pedig abban a tudatban utazhatunk haza Spanyolországba, hogy a torna legjobb csapatai között voltunk"

- tette hozzá Luis Enrique.

Gianluigi Donnarumma, az olaszok kapusa elmondta, higgadt volt a 11-es párbajban, ugyanis tudta, hogy segíthet csapatának.

Abban a hálóőr és az olasz gólszerző, Federico Chiesa is egyetértett, hogy rendkívül erős volt a spanyol csapat, az álmaik beteljesülésétől pedig egyetlen lépés választja el őket.

Sergio Busquets, a spanyolok világbajnoka hangsúlyozta, a találkozó előtt mindenki az olaszokat tartotta favoritnak, de ez a fiatal spanyol csapat bizonyított és remek futballt mutatott be.

A másik elődöntőben, szerdán (ma) 21.00 órakor Anglia és Dánia csap össze egymással a Wembley Stadionban.

Tizenegyesekkel Eb-döntős Olaszország

Két, remek formában levő csapat csapott össze a Wembley-ben a foci-Eb első elődöntőjén. Olaszország a csoportmeccseket három győzelemmel és „shootouttal", azaz kapott gól nélkül zárta. Roberton Mancini fiai aztán a kieséses szakaszban hosszabbítás után Ausztriát, majd a világranglistát vezető Belgiumot is 2-1-gyel küldték haza.