A palesztinok visszaküldik Izraelnek a hamarosan lejáró vakcinákból álló Pfizer-adományt

A palesztinok visszaküldik Izraelnek a hamarosan lejáró vakcinákból álló Pfizer-adományt

Izrael pénteken közölte, hogy egymillió adag, koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-védőoltást ad a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságnak (PH), amely azonban visszautasította a vakcinákat, mondván, hogy a szavatossági idejük túl korán jár le.

Mai Alkaila palesztin egészségügyi miniszter állítása szerint az átadott oltóanyagok átvizsgálása azt mutatta, hogy nem felelnek meg a szabványoknak, és ezért visszaküldik a szállítmányt.

Ibrahim Milhim, a PH kormányszóvivője szerint Mohamed Staje palesztin miniszterelnök kijelentette, hogy nem fognak hamarosan lejáró vakcinákat elfogadni Izraeltől.

Az izraeli kormány szerint azért adja a hamarosan lejáró védőoltásokat, mert Izrael készletei fedezik saját szükségleteit, a zsidó állam pedig a mostani gesztusért cserébe egymillió adaggal kap a PH-nak szánt Pfizer/BioNTech-szállítmányból az ősszel.

"Továbbra is próbáljuk megtalálni a hatékony együttműködés lehetőségét a térség lakóinak javára" - hangoztatta Jaír Lapid izraeli külügyminiszter még a felajánlás visszautasítása előtt.

A palesztin vezetés mindemellett a zsidó államtól eltérően azt állítja, hogy a Pfizer gyógyszergyártó cég javasolta a cserét, amellyel fel lehetne gyorsítani a PH által kifizetett 4 millió adag védőoltás kiszállítását.

A rámalláhi vezetés komoly nyomás alá került az izraeli felajánlás nyomán a közösségi médiában. Sokan ugyanis azzal vádolják, hogy silány minőségű vakcinákat fogad el, amelyek talán nem is hatékonyak a vírussal szemben.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a kilencmillió lakosú országban 5,5 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltás legalább egyik adagját, és körülbelül 5,1 millió kapta meg a teljes védelemhez szükséges két dózist.

A rámalláhi egészségügyi minisztérium szerint ezzel szemben az együttesen mintegy ötmillió lakosú Ciszjordániában és Gázai övezetben mindössze 440 ezer ember kapta meg a védőoltás egyik, míg 261 ezer mindkét adagját.

Jogvédő szervezetek és amerikai törvényhozók azzal vádolták Izraelt, hogy figyelmen kívül hagyja a palesztinokat oltási kampánya során.