Szeptemberre vagy akár év végére is csúszhat a Szputnyik vakcina EU-s engedélyeztetése, egymillió magyart érinthet

Szeptemberre vagy akár év végére is csúszhat a Szputnyik vakcina EU-s engedélyeztetése, egymillió magyart érinthet

Elmulasztotta benyújtani a Szputnyik V vakcina orosz fejlesztője június 10-i határidőig a tesztadatokat az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA), így a Reuters egy névtelenséget kérő német kormányzati forrásra hivatkozva arról írt, hogy 

a vakcina jóváhagyása valószínűleg szeptemberig, de lehet, hogy év végéig késlekedni fog.

Portfolio által észrevett cikkben felidézték, korábban arról volt szó, hogy az EMA legkésőbb júniusban jóváhagyhatja az orosz vakcinát.

A hírügynökség másik forrása azt mondta, hogy a Szputnyik V-t fejlesztő intézet azt ígérte, a jövő hét, de legkésőbb június végéig átküldik a tesztadatokat. Ebben az esetben szeptemberre, vagy akár év végére is csúszhat a gyógyszerügynökségi jóváhagyás.

A gazdasági portál számításai szerint a Szputnyik V vakcina uniós engedélyeztetésének csúszása egymillió magyar embert érint, mivel az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása nélkül az uniós vakcinaútlevélre nem kerül rá az oltás, így a tagállamok dönthetnek arról, beengedik-e korlátozások nélkül azokat, akik orosz oltást kaptak.

Korábban megírtuk, hogy Németország 30 millió adag Szputnyikot vesz, ha a vakcina megkapja az uniós engedélyt.

Németország 30 millió adag Szputnyikot vesz, ha a vakcina megkapja az uniós engedélyt

Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából - jelentették csütörtökön német hírportálok. Az MTI tudósításában azt írja, a beszámolók szerint a beszerzésről Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő tájékoztatott Moszkvában, miután tárgyalt Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel.