Joe Biden meghívta a Fehér Házba az ukrán elnököt

Joe Biden meghívta a Fehér Házba az ukrán elnököt

Joe Biden amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és meghívta őt nyárra, egy személyes találkozóra az Egyesült Államokba – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Az MTI szerint Sullivan közölte, hogy Biden – aki a hónap közepén, Svájcban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – támogatásáról biztosította Zelenszkijt.

Lehetőségük volt hosszasan beszélni az Egyesült Államok és Ukrajna kapcsolatának minden kérdéséről, és Biden elnök elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy határozottan ki fog állni Ukrajna szuverenitása, területi integritása és törekvései mellett

– fogalmazott a nemzetbiztonsági tanácsadó. “Biden azt is elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy várja, hogy idén nyáron vendégül láthassa a washingtoni Fehér Házban, miután visszatér Európából” – tette hozzá Sullivan.

A tanácsadó szavai szerint

Biden biztosította Zelenszkijt, hogy változatlanul támogatja Ukrajna szuverenitását, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó megbeszélésén ki fog állni annak védelme mellett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig örömmel elfogadta a meghívást - ezt közölte hétfőn a Twitteren az ukrán elnök.

Zelenszkij hangsúlyozta: nagyon várja ezt a találkozót, hogy megvitassák az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti stratégiai együttműködés bővítésének lehetőségeit.