Jakab Péter: "Aki engem a leginkább ki tudna egészíteni, az Karácsony Gergely"

Jakab Péter: "Aki engem a leginkább ki tudna egészíteni, az Karácsony Gergely"

Alapvetően a kisvárosias, falusias környezetben élők, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, valamint a kiskeresetűek és kisnyugdíjasok körében erősödött a Jobbik az utóbbi időszakban - mondta el Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjújában. Hozzátette, méréseik szerint az erősödésük nem más ellenzéki pártok rovására történik.

A Republikon felmérése alapján a Jobbik fixen az ellenzék vezető ereje

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Fidesz-KDNP támogatottsága a korábbi csökkenést követően - ugyan kis mértékben - növekedett a teljes népesség, illetve a pártválasztók körében is: jelenleg 32, valamint 47 százalékon áll a Republikon Intézet májusi pártpreferencia-kutatásának elemzése alapján. A Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékot tudhat magáénak, míg a DK 8 és 12 százalékot.

Az ellenzéki pártelnök úgy látja, "annak nem sok haszna lenne, ha ugyanazt a tortát szeletelnénk újra, a mi feladatunk az, hogy a torta méretét növeljük". Azt is hozzáfűzte:

Negyedév alatt sikerült 250 ezer új szavazót bevonzani a kormányváltók mögé. Mind a Fidesz, mind az ellenzék tábora meglehetősen stabil, de a kettő között van egy jelentős apatikus réteg. Az a politikai erő fogja megnyerni a választást, amelyik ezt a réteget meg tudja szólítani.

Jakab leszögezte, nem vetélytársakat lát az ellenzéki jelöltekben, hanem szövetségeseket, s egymás legyőzése helyett fontosabbnak tartja, hogy kiegészítsék egymást.

Arra azonban, hogy melyik jelölt jelenti számára a legkomolyabb kihívást az előválasztáson, úgy felelt:

Mondjuk így: aki engem a leginkább ki tudna egészíteni, az Karácsony Gergely. A fővárosban ő, a vidékiek körében viszont én vagyok népszerű.

Meggyőződése, hogy csak a szavazótáboraikat összeadva győzhető le a Fidesz.

Jakab: ha kell, akkor borítsunk asztalt, és váltsunk valóban rendszert!

A Fizessenek meg a tolvajok! feliratú sál felmutatásakor vette el a szót az ülésvezető elnök Jakab Pétertől, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjétől, frakcióvezetőjétől, mint az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn este fogalmazott jó kommunista módszereket követve. Az ellenzéki politikus szerint fizetnie kell mindannak, aki valamilyen módon, kiszolgálva ezt a rendszert jogsértést követett el, annak fizetnie kell.

Noha korábban felmerült a Jobbik részéről, hogy civil miniszterelnök-jelöltet indítson Orbán Viktorral szemben, Jakab Péter szerint amikor "nem feltétlenül demokratikus körülmények között kell megtalálnunk a győzelem receptjét, akkor nem könnyű rábírni valakit, hogy tegye kockára a civil karrierjét". Azaz meglátása szerint a "rendszerbe van kódolva", hogy pártpolitikus szálljon ringbe a kormányfővel.

A Jobbik elnöke szerint azt is világossá tette a párt új elvi nyilatkozata, hogy mindenféle szélsőségességet elutasítanak, s keresztényszociális nemzeti néppártként határozzák meg magukat.

Jakab arra is kitért, hogy nagyon szeretne a Jobbik az Európai Néppárthoz csatlakozni, valamint el tudja képzelni, hogy a 2022-es választásokat követően erre sor kerülhet. Ezt illetően lépésről lépésre haladnak.

Egészen más politikát folytatunk 2020 óta, nem szimbolikus és nem ideológiai kérdésekre koncentrálunk, amelyek óhatatlanul megosztják a magyar társadalmat. Krízist él át az ország, az emberek hús-vér problémáival foglalkozunk, meglehetősen határozott módon 

- fogalmazott a pártvezető, aki az ellenzéki összefogás kapcsán elmondta, a választók azzal bízták meg, hogy működjenek együtt a kormányváltásért. Ugyanakkor a választások lehetséges kimenetelére és a kétharmados törvények felülvizsgálatára vonatkozóan Jakab Péter hangsúlyozta:

Ha csak egyszerű többségünk lesz, akkor sem fogunk megijedni attól, hogy a jogot addig faragjuk, amíg igazság nem válik belőle.

Elutasította Jakab Péter fellebbezését a Mentelmi bizottság, marad a Kövér László által kirótt 9,6 millió forint gigabírság

erősített meg az Alfahír érdeklődésére Hargitai János, a testület KDNP-s elnöke a zárt ülést követően. Szerda reggel hallgatták meg a Jobbik elnökét a ficsúrozása miatt kirótt 9,6 milliós büntetés kapcsán, de a Mentelmi bizottság elutasította Jakab Péter érvelését, miszerint a helyezzék hatályon kívül Kövér László büntetését.

A mintegy tízmillió forintos pénzbüntetése kapcsán pedig elmondta:

Kövér László viselkedése magáról a rendszerről állít ki szegénységi bizonyítványt. Ott tartunk, hogy a házelnök tízmilliós bírságot szabhat ki a „ficsúr” szó elhangzása miatt. Ha ez ellen én fellebbezni szeretnék, akkor a fideszes többségű Országgyűléshez fordulhatok, amelynek elnöke ugyanaz, aki a büntetést kiszabta. Finoman szólva is sérül a hatalmi ágak szétválasztásának elve.