Lassuló járvány: 396 az új fertőzött, elhunyt 32 beteg

Lassuló járvány: 396 az új fertőzött, elhunyt 32 beteg

A kormányzati tájékoztató portál csütörtöki adatai alapján:

  • a beoltottak száma 5 056 262 fő, közülük 3 328 047 fő a második oltását is megkapta,
  • 396 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 803 119 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma,
  • elhunyt 32 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 654 főre emelkedett,
  • a gyógyultak száma jelenleg 682 301 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 91 164 főre csökkent,
  • 1215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 136-an vannak lélegeztetőgépen. 
  • az oltásra regisztráltak száma 5 millió 192 ezer fő, 90 százalékuk már megkapta az oltást. 

Az új fertőzöttek száma egy héttel ezelőtt, csütörtökön 780 volt, míg az elhunytaké 51.

Jelenleg Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható. A kedden érkezett 334 ezer adagos Pfizer szállítmány egy részét második körös oltásokra lehet felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok olthatják el.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. 

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van:

  • Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.
  • A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. 
  • Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.