Orbán a brüsszeli csúcs témáiról szóló videójában nem említette a minszki "gépeltérítést"

Orbán a brüsszeli csúcs témáiról szóló videójában nem említette a minszki "gépeltérítést"

Brüsszelből jelentkezett be a miniszterelnök a Facebookra feltöltött videóban. Orbán Viktor felsorolta a találkozó fontos kérdéseit, amely szerint a kormányfők tanácskozás szó lesz a járványhelyzetről, a migrációról, illetve - ahogyan fogalmazott - „de a legfontosabb a klímavédelem és a környezetvédelem kérdése.”

Vagyis Orbán valamiért nem említette a minszki incidenst az Európai Unió csúcs témái közt, noha Lukasenka húzásából épp régen látott méretű diplomáciai botrány kerekedik.

Néhány órával ezelőtt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, mivel a Ryanair légitársaság járatának előző napi minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan, az Európai Unió mai csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben.

Közben a brit kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét

A brit kormány felfüggesztette a fehérorosz légitársaság repülési engedélyét

A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét - írja az MTI. Az ügy előzményeként vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.