Szél Bernadett adatigénylésére Müller Cecília egy Orbán-interjú linkjét küldte vissza

Szél Bernadett adatigénylésére Müller Cecília egy Orbán-interjú linkjét küldte vissza

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerdai Facebook-posztjában arról számolt be, miszerint:

Müller Cecília egészen komolyan orbános propagandainterjút küldött vissza a SZAKMAI közérdekű adatkérésemre válaszul. Mindezt halálozás témában. Mivel a kormány folyamatosan kétségbe vonja a halálozási adatok nemzetközi összehasonlíthatóságát, a végére akartam járni az ügynek és rákérdeztem a járványügyi főfelelősnél, hogy Magyarországon kik számítanak koronavírus-halálozási esetnek, milyen kritériumok alapján sorolnak valakit a koronavírus áldozatai közé.

Az országos tisztifőorvos válaszként Szél közérdekű adatigénylésére szakmai definíció helyett ugyanis

a közmédia Orbán Viktorral készült január 8-i interjúját linkelte be

azon kísérőszöveggel, hogy a képviselő által kért információk „az alábbi linkre kattintva ismerhetők meg”.

Szél bejegyzésében kifejtette, a miniszterelnöki interjúban egyetlen, kérdésébe vágó mondatot talált, amely a következő:

Valaki csak azokat veszi föl, akik közvetlenül a COVID miatt haltak meg, van, aki – mint például Magyarország – mindenkit bekönyvel, aki egyébként fertőzött volt, még ha nem is a COVID-tól halt meg, ezért nehéz összevetéseket csinálni.

A képviselő szerint abszurd, hogy egy szakmai kérdésre a szakember szakmai válasz helyett Orbán Viktort idéz, s úgy véli, a miniszterelnök fenti szavai nem tekinthetőek definíciónak, ugyanis a WHO kifejezetten hangsúlyozza, hogy azokat ne vegyék be a statisztikába, akik teljesen függetlenül a fertőzéstől – például egy autóbalesetben – veszítették életüket.

Szél szerint a miniszterelnök „definíciójából” pedig sem az nem derül ki, hogy Magyarország a WHO javaslata ellenére mindenkit belevesz-e a statisztikába, aki fertőzött és elhunyt, ahogyan azt sem tudni, ki számít fertőzöttnek.

Tényleg őrület kategória, hogy miközben más országokban a központi koronavírus oldalon közlik a COVID-haláleset definícióját, Magyarországon a miniszterelnök diffúz propaganda-interjúja számít a hivatalos forrásnak

– értékelte mindezt Szél, aki szerint, ha a járványkezelés, illetve az arra vonatkozó tájékoztatás Magyarországon csak minimálisan is szakmai kérdés lenne, megkapta volna a választ a kérdéseire, s „nem Orbán Viktor-idézetekkel tudták volna le.”

Az Orbán-féle propaganda-link elküldését végtelenül szánalmasnak tartom, nyílt beismerése ez a TELJES szakmaiatlanságnak és ezzel a tisztifőorvos fel is tette nálam a pontot az i-re a munkásságával kapcsolatban. A kormányt pedig tisztelettel kérem, vegye evidenciának, hogy rá fogunk kérdezni az állításaikra és így vagy út, de meg fogunk küzdeni azért, ami a mienk

– zárta szavait.