Megkezdődött az amerikai és NATO-katonák kivonása Afganisztánból

Megkezdődött az amerikai és NATO-katonák kivonása Afganisztánból

Az Egyesült Államok és a NATO helyi lépéseket hajt végre a csapatai Afganisztánból történő kivonásának folyamata keretében - közölte a dél-ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők parancsnoka vasárnap újságírók előtt Kabulban.

Austin Scott Miller tábornok közölte, hogy a folyamat már megkezdődött, miután Joe Biden amerikai elnök a múlt héten bejelentette, hogy szeptember 11-ig valamennyi katonát kivonják Afganisztánból, de vita folyik egy esetleges július 4-i kivonásról is.

Mindkét dátum jelképes: 2001. szeptember 11-én hajtotta végre az al-Kaida terrorhálózat az egyesült államokbeli támadásokat, július 4. pedig a függetlenség napi nemzeti ünnep az Egyesült Államokban.

"Valamennyi erőnk a kivonulásra készül, a hivatalos bejelentés időpontja május 1. lesz, de már megkezdtük az ehhez szükséges helyi lépéseket"

- tette hozzá a parancsnok.

Miller közölte, hogy ő fogja levezényelni a rendezett afganisztáni csapatkivonást, és ennek keretében a támaszpontokat és a felszerelést átadják az afgán biztonsági erőknek.

Hivatalos információk szerint 2500 amerikai katona állomásozott a legutóbbi időkben Afganisztánban. A többi 18 ezer szerződéses alkalmazott különböző feladatokat lát el az országban. A NATO-nak mintegy 7500 katonája állomásozik a dél-ázsiai országban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 14-i tájékoztatása szerint korábban Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban, ma már csak egy kilencfős magyar kontingens vesz részt az afganisztáni NATO-kötelékben.

(MTI)