Veszélyhelyzet őszig - „Elképzelhető, hogy nehezíteni fogják az előválasztás megszervezését"

Veszélyhelyzet őszig - „Elképzelhető, hogy nehezíteni fogják az előválasztás megszervezését"

Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV A nap híre c. műsor vendége volt, amelynek központi témáját az oltás, illetve a jövőhéten kezdődő tömeges oltási kampány adta.

A jobbikos politikus úgy véli, azért lenne fontos elérni a kormány által kitűzött célt az oltások kapcsán, mert hamarosan elérkezik a nyári szezon, ha pedig például a Balaton-parton nem lesz nyitás, rengeteg szálláskiadásból, turizmusból élő család, illetve munkavállaló „letérdel”, ezzel olyan helyzetbe kerülve, amire nem létezik jelenleg B terv. Kérdés tehát,

a kormány ezeket az embereket hogyan fogja segíteni?

A kormány sikerei kapcsán úgy fogalmazott:

Lehetünk annyira nagyvonalúak, ha a kormánynak vannak pozitív lépései, azt nem hallgatjuk el. A vakcinabeszerzés és beoltottság területén nagyon jól állunk. Az azonban más lapra tartozik, hogy a lélegeztetőgépeket mennyi pénzért szereztük be a magyar adóforintokból. Az például, hogy a munkából kiesett embereket nem tudjuk olyan mértékben támogatni, mint mondjuk a nyugat-európai országok, összefüggésben áll a közpénzzel való elszámolással.

Az oltás számától függően a szigorítások enyhítése is megindult, a veszélyhelyzetet azonban a kormány a most benyújtott törvényjavaslat szerint őszig hosszabbítaná meg.

Jakab Péter: "Gyáva miniszterelnöknek nincs hazája. Akkor sem, ha lopni akar egyet"

"Drága - akarom mondani gyáva - miniszterelnök úr úgy döntött, meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzetet őszig" - így kezdi bejegyzését Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. A pártelnök arra reagált, hogy egy tegnap éjszaka beterjesztett törvényjavaslat szerint az Orbán-kormány az őszi ülésszakig kitolná a veszélyhelyzetet

Mindennek kapcsán Steinmetz úgy fogalmazott:

A miniszterelnök már felhívta korábban a figyelmünket: ne arra figyeljünk, amit mond, hanem arra, amit tesz!

Hozzátette, olvasva az előterjesztést s annak indoklását, olyan, mintha a köztévét hallgatná az ember.

Ez egy propaganda sablon szöveg.

De szót ejtett arról is, azon nem szabad csodálkozni, hogy fideszes polgármesterek felhívták a helyi előválasztást szervező ellenzéki pártok figyelmét arra: a járvány utáni nyugalmat ne zavarják meg előválasztással.

Az előválasztás egy olyan innováció, amelynek eredményeként 2022-ben egy jelölt állhat a kormánypárti jelölttel szemben. Ennek nagy a tétje, s biztosítani kell a feltételeit annak, hogy az emberek ki tudják nyilvánítani akaratukat.

Steinmetz elképzelhetőnek tartja, hogy a járványhelyzetből, illetve a felhatalmazással élve is akadályt gördítsenek – akár a fideszes vezetésű önkormányzatok, akár maga a kormány – az előválasztás megszervezése elé. 

Közös ellenzék: az őszi veszélyhelyzet alatt is lehetőség lesz a részvételre és a szavazásra az előválasztáson

Az ellenzéki szövetség pártjai felkészültek arra, hogy az előválasztást a jogszabályoknak megfelelően, az emberi élet védelmét elsődlegesként figyelembe véve, a hozzáférés legteljesebb módja mellett a meghosszabbított veszélyhelyzet ideje alatt is megtartsák - írja az összellenzék (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös sajtóközleményében.

A civiltörvény visszavonása kapcsán kifejtette, ami most zajlik, a fideszes parlamenti többség kritikája: annak a parlamenti többségnek, amelyik megszavazta a törvényt úgy, hogy ez nem egyeztethető össze az Európa Unió normáival. Ezért kell most egy új törvényt hozni. S mit csinál a Fidesz?

Odaadja az Állami Számvevőszéknek a vizsgálat, jelentéstevés lehetőségét olyan civilszervezetek esetében, amelyek nem is gazdálkodnak közpénzből.