Egy fehérvári cégnél már csak azok a személyek dolgozhatnak, akik regisztrálnak oltásra

Egy fehérvári cégnél már csak azok a személyek dolgozhatnak, akik regisztrálnak oltásra

Bár a kormány jelenlegi álláspontja szerint nem merült fel, hogy kötelezővé teszik egyes munkakörökben a koronavírus-oltást, az egyre nagyobb átoltottság következtében adódik a kérdés, hogy vajon a cégek kötelezhetik-e a munkavállalókat arra, hogy beoltassák magukat. 

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a vakcinaigazolványhoz fűződő előjogokról a kormány később dönt, amikor 3-4 millió beoltott lesz. Megjegyezte, hogy a betegség és a fertőzés kockázata összehasonlíthatatlanul alacsonyabb azoknál, akik be vannak oltva, ezért - szerinte - indokolt a különbségtétel.

Arra azonban továbbra sem tudunk választ adni, hogy a kormányzat esetleg tervezi-e azt, hogy bizonyos munkakörökben kötelezővé tenné a koronavírus-oltást. Mindenesetre az látszik, hogy azon országokban, ahol az átoltottság igen magas, ott a fertőzöttség elkezdett jelentős mértékben visszaesni, így érthető, ha egyre több munkáltató fejében megfordul a lehetőség a kötelezővé tételre. 

A munkajog szerint egyébként a munkadóknak kötelessége fenntartani az egészséget nem veszélyeztető munkakörnyzetet, de a koronavírus ellen védő vakcinák beadása "Magyarországon jelenleg nem kötelező".

A Magyar Orvosi Kamara titkára, Dr. Nagy Marcell korábban úgy nyilatkozott, hogy egyébként kötelezővé lehet tenni az oltást abban az esetben, ha az Országos Tisztifőorvos elrendeli. A kamara titkára azt mondta, hogy 

"amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján".

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor pénteken a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta, hogy nem lehet kötelező az oltás, mert "nem diktatúrában élünk".  Azt mondta, gyerekeknél ez elképzelhető, de felnőtt magyar emberek koronavírus-oltásánál nem, mert ez egy demokrácia, és a magyar ember „szereti a szabadságot”.

Egy székesfehérvári cég azonban nemrégiben úgy döntött, hogy kizárólag azon munkavállalói dolgozhatnak, akik regisztrálnak az oltásra. Az Alphavet nevű állatgyógyszer-forgalmazó azok után döntött így, hogy két munkavállalójuk is súlyos koronavírus-fertőzött lett. 

Az olvasónktól kapott bejegyzés szerint a cég azt írta:

"nem lehet közöttünk senki sem, aki nem regisztrál az oltásért!"