Velkey György: Gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, kétszer-háromszor annyian vannak kórházban, mint korábban

Velkey György: Gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, kétszer-háromszor annyian vannak kórházban, mint korábban

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az ATV Híradójának elmondta, kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban. Hozzátette, a szövődmények miatt gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, de eddig mindenkit sikerült megmenteni.

A főigazgató a műsorban közölte továbbá, sok vidéki kórház vezetőjével beszélt.

Azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel

– ismertette, kitérve arra is, az a súlyosság, ami a felnőtteknél jelentkezik, gyerekeknél nagyon ritka, azonban már nem lehet gyerekkorban sem banálisnak tekinteni a járványt.

Történt már olyan eset is, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni: ez leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál fordult elő, náluk ugyanis rizikófaktornak számít a magasabb súly. A kisebbeknél továbbá létezik egy másik betegség is: az ún. sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akkut fertőzés után jelentkezik.

Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk

– mondta a főorvos. 

Mint ismertette, a gyerekeknél változó a tünettan, s aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei. Náluk a hosszú covid-betegség is jelentkezhet, amely akár hetekig, hónapokig eltarthat.

Speciális, súlyos szövődményekkel járó betegség a gyermekeket sújtó post-COVID-szindróma

A több mint egy éve tartó COVID-19-járvány első két hulláma alatt a veszélyeztetettebb idősebb korosztályok kaptak kiemelt figyelmet, azonban a hazánkban is tomboló, az egészségügyet a végletekig leterhelő harmadik hullám új csoportot vett célba, a gyermkekeket.

A gyerekek oltásával kapcsolatban megjegyezte, nagy a tapasztalat fertőző betegség esetén, hiszen csecsemőkortól oltják őket, azonban az új oltáshoz klinikai vizsgálat szükséges. A koronavírus elleni vakcinánál a gyártók végzik jelenleg a vizsgálatokat, s ha megállapítják, hogy biztonságos és hatásos, a gyerekek is megkapják. 

Nincsen semmilyen elméleti alapja annak, hogy ne így legyen. Nem szokott mellékhatással járni, ha eljutunk ide fontos lesz az oltása a gyerekeknek is

– ismertette Velkey.

A szakember úgy véli, a gyerekek oltása azért lenne indokolt, mert köztük széles körben terjed a vírus, a felnőtteket sokszor ők betegítik meg. 

A láncot meg kell szakítani. Van már ahol 12, és van ahol 6 éves kor felett lehet adni oltóanyagot

– mondta a főigazgató, hozzátéve, néhány hónap múlva ott tartunk majd, hogy a gyerekek is olthatóak lesznek.

Velkey kitért az iskolák április 19-ei nyitására is: úgy véli, ezen időpontra a járvány elindul lefelé, s már nem lesz ennyire intenzív a vírus.