„Egyelőre a legfőbb figyelmünket a védekezésre fordítsuk!”

„Egyelőre a legfőbb figyelmünket a védekezésre fordítsuk!”

A húsvéti ünnepek után ismét kamerák elé állt az operatív törzs. Elsőként Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette a rendőri intézkedéseket, miszerint 3851-en a közterületeken, 68-an a tömegközlekedésen, 30-an bevásárlóközpontban és üzletben nem vagy rosszul hordták a maszkot.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy kezdte beszámolóját:

Az első szó a köszöneté kell, hogy legyen. Csak ezen a négy napon 276 ezer embert oltottunk be, ezt köszönöm mindenkinek

– utalt a húsvétkor dolgozó egészségügyi dolgozókra és azokra, akik megjelentek az oltópontokon felvenni a vakcinát. A tisztifőorvos hozzátette,

2 432 000 beoltott személy van már Magyarországon, közülük több mint 900 000-en pedig már a második dózist is megkapták.

Elmondta továbbá, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást, míg a 80 éven felüli lakosság esetében több mint 90 százalékos az átoltottság.

Kitért arra is, egyre több praxisban "elfogynak" a 65 év feletti regisztráltak, azonban továbbra is vannak olyanok, akikről "nem tudnak", azaz nem regisztráltak.

A honvédségi buszok kedden Komárom-Esztergom megyében járják a kistelepüléseket az oltások beadásáért. A pedagógusok oltásának első köre pedig rendben lezajlott. Szerdán pedig Pfizer vakcinából 246 800 adagot várnak, ebből fogják folytatni a pedagógusok második körös oltását a pedagógusoknak és a lakosság oltása is folytatódik.

A várandósokat, szoptatós édesanyákat a Pfizer és a Moderna vakcinával oltják, s már 3,8 millió fölött van az oltásra regisztráltak száma.

Az utóbbi 5 hét alatt mintegy másfél millióval többen jelentkeztek a korábbi adathoz képest

– mondta Müller Cecília, ismertetve, a március végi KSH-felmérés szerint a lakosság 55,6 százaléka beoltatná magát, 20 százalék pedig talánnal válaszolt. A tisztifőorvos szerint azonban utóbbiak később igenre váltanak majd, így pedig elérhető lesz a kívánt 70 százalék körüli beoltott szám.

A poszt-covidban, vagyis a fertőzés után hosszan elnyúló betegségben szenvedőket is megszólította: aki fáradtságot, alvászavart, szív- tüdőproblémát tapasztal, forduljon a poszt-covid klinikákhoz, melyek az egyetemi kórházakban működnek. Továbbá létezik egy központi módszertani ajánlás is arra vonatkozóan, milyen kezelés javasolt a lassan gyógyuló betegek számára. E módszertant megkapták a háziorvosok.

Müller Cecília a napi adatok kapcsán továbbá elmondta:

Tudjuk, hogy hétvégén kevesebben jelentkeznek orvosnál, ezért a mai adatokat kellő óvatossággal kell kezelni. Úgy gondolom, hogy az új fertőzöttek száma nem annyira kedvező, mint amennyit a mai nap láttunk.

A szennyvíz adatok kapcsán pedig közölte, egyik városban sem csökkentek, sőt, Szegeden és Szolnokon valamelyest még nőtt is.

Egyelőre a legfőbb figyelmünket a védekezésre fordítsuk!

– hangsúlyozta Müller.