Az egyetemi autonómiáért szerveznek sztrájkot a magyar hallgatók

Az egyetemi autonómiáért szerveznek sztrájkot a magyar hallgatók

Információs sztrájkot hirdet április 19-23. közé az alulról szerveződő szabad egyetemi polgárság – jelentették be több hazai intézmény nevében is magyar hallgatók. Úgy vélik, a magyar egyetemek erőltetett átalakítása mögött nem látszik átgondolt koncepció, céljai nem világosak, ráadásul az érintettek teljesen kimaradnak a folyamatból.

Véleményük szerint az egyetemi modellváltással kialakult helyzet az ország számos egyetemén megmutatta: 

az autonómia közös nemzeti és európai értékünk, amiért mindenkinek tennie kell, akinek fontos a tanulás, oktatás, kutatás, alkotás szabadsága. 

A programsorozatot a március 15-i akciójuk folytatásaként szervezik, amikor is az ország különböző városaiban nemzeti trikolór kordonszalaggal vontak be köztereket, köztéri szobrokat.

Ismertetésükből kiderül: az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért! esemény célja, hogy az egyetemi polgárság körében meginduljon a párbeszéd az autonómiáról és annak fontosságáról. A megmozdulásban résztvevő oktatók a tanóráikon teret biztosítanak a témáról való diskurzusnak, vagy a hallgatókkal beszélgetnek a saját egyetemükön zajló változásokról.

Ez idő alatt számos, a nagyközönség számára is nyilvános programot szerveznek, melyeket online felületeiken lehet majd követni.

Az Infosztrájk szervezői egy, a jelenleg zajló modellváltással kapcsolatos tájékoztató videót is készítettek, amely itt tekinthető meg:

A programok szervezésében az alábbi egyetemekről vesznek részt oktatók és hallgatók: 

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem,
  • Szegedi Tudományegyetem,
  • Pécsi Tudományegyetem,
  • Debreceni Egyetem,
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
  • Budapesti Corvinus Egyetem,
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem,
  • és a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Mint írják, folyamatosan várják a további csatlakozókat, mind a már részt vevő egyetemekről, mind az újonnan csatlakozni kívánókról. Facebook-oldalukon is naprakész tájékoztatást adnak.