A Testnevelési Egyetem is beadta a derekát a modellváltásnak

A Testnevelési Egyetem is beadta a derekát a modellváltásnak

A Testnevelési Egyetem szenátusa is megszavazta a modellváltást - derül ki az intézmény oldalán, amelyben azt írják, hogy Mocsai Lajos rektor és Genzwein Ferenc kancellár előterjesztését a Szenátus ellenszavazat nélkül támogatta.

Mocsai Lajos szerint az új működési modell megvalósítása a Testnevelési Egyetem alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése és fejlesztése mellett az intézmény hosszútávú fennmaradását, működési stabilitását és hatékonyságát szolgálja.

Mint ismert, nemrégiben a a Budapesti Gazdasági Egyetemen szavazták meg a fenntartóváltást. Ez már az ötödik olyan felsőoktatási intézmény, ahol ebben az évben a modellváltás mellett döntöttek. A hírek szerint azonban hamarosan továbbiak is követhetik, ugyanis a Magyar Táncművészeti Egyetemnél, illetve a Nyíregyházi Egyetemnél is vizsgálják a modellváltás lehetőségét.

A hétfői napon a parlamentben is szóba került a Testnevelési Egyetem kérdése, ugyanis Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője arról kérdezte az Schanda Tamás államtitkárt, hogy milyen jövő várhat az intézményre. Steinmetz szerint a TE szenátusa egy "visszautasíhatatlan ajánlat" miatt dönthetett a modellváltás mellett. 

"Amennyiben ez megtörténik, akkor az intézményt a Fideszhez hű komisszárok fogják vélhetően irányítani"

- tette hozzá az egykori olimpiai bajnok vízilabdázó.

A képviselő arról érdeklődött, hogy mégis milyen okból nem volt elégedett a kormány az ott folyó munkával. Rámutatott, hogy a kormány nem szakmai szempontok, hanem önös érdekből szeretné véghez vinni a Testnevelési Egyetem alapítványi modellváltását. 

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai államtitkára úgy válaszolt, a kormány azon intézmények modellváltásával foglalkozik, amelyek ezt kérik. A Testnevelési Egyetem most ezt vitatja meg, és ha a modellváltás mellett dönt az intézmény, akkor a kormány foglalkozik ezzel a kérdéssel - mondta. Hozzátette: hagyni kell, hogy az egyetem szabadon döntsön erről.