Övék a vár, miénk a lekvár

Övék a vár, miénk a lekvár

Mészáros Lőrinc szállodalánca a Hunguest, összesen 289 millió forintot kapott az elmaradt foglalások után. Közben a turizmusban tevékenykedők, a panziósok, az utazásszervezők, a szoba, illetve nyaraló kiadással foglalkozók, a vendéglősök, a kocsmatulajdonosok, a szakácsok a felszolgálók, a háttér feladatokat ellátók pedig tönkre mennek, mivel mostanáig egy vasat sem kaptak. A nemzet gázszerelőjét ez persze nem hatja meg, hiszen a kimeríthetetlen (köz)pénzes háttérrel, simán vállalhatta, hogy nem bocsájtja el az alkalmazottjait. Illetve ez sem egészen pontos, mert még nyáron, amikor szintén a koronavírus-járványra hivatkozva 83 milliárd forintot osztottak ki szállodafejlesztésre, és ebből Mészáros, valamint Garancsi István is nagyot szakítottak, de a Népszava értesülése szerint 850 embert bocsátottak el, hogy addig se kelljen fizetni őket, amíg az államtól kapott milliárdokból végeznek a felújításokkal.

Ettől függetlenül Mészáros Lőrinc Hunguest szállodalánca messze a legnagyobb támogatást kapja most is.

A 24.hu felidézte, hogy múlt év végén meghozott döntése szerint az üzleti ügyben érkező vendégek fogadását kivéve bezárásra ítélt szálláshelyek a 2020. november 11. és december 10. közötti foglalásaik után elmaradt bevétel 80 százalékát megkapják az államtól. A vállalkozók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) beérkező adatok alapján kapják meg a támogatást, amelynek a feltétele az volt, hogy dolgozókat nem küldhettek el, és a munkavállalóik megkapták a fizetésüket akkor is, amikor a szállások zárva vannak.

Az online lap részletezése alapján a Hunguest Hotels 9 szállodája kapott pénzt az elmaradt foglalások után, de a kompenzációból ezúttal néhány budapesti luxusszállodának is jutott. A meghiúsuló foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény a szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől és kempingektől – írta nemrég a 24.hu-nak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A szálláshelyek listáját nem adta ki az MTÜ de a Kisfaludy-program támogatásait összesűrítő dokumentumban közzétette azoknak a szálláshelyeknek a listáját, amelyek az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesültek. Ebből kiderül, hogy a legnagyobb támogatást a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa kapta, 146 millió forintos kompenzációban részesült. A második legnagyobb összeget Mészáros Lőrinc szállodaláncának egyik tagja, az egerszalóki Saliris Resort Spa Hotel kapta, 93 milliót forintot. A lista alapján a Hunguest Hotels szállodáinak jutott egyébként a legnagyobb, összesen 289 millió forintos kompenzáció. 

A másik nagy hazai szállodalánc, a Danubius Hotels már nagyságrendekkel kevesebb kompenzációt kapott, mint a Hunguest, 65 millió forintot. A nagyobb fővárosi hotelek közül 28 millió forintot kapott a Marriott Hotel, 25,8 millió forintot a Corinthia, 25 milliót a Cortile Budapest Hotel, a Kempinskinek pedig 6 millió forint jutott.

 

Találkoztam olyan hírrel, hogy a turizmus 150 milliárd forint támogatást kapott. Van itt valaki aki részesült belőle?

Ezt a vélhetően nem költőinek szánt kérdést Szalai Edit szervező tette fel tavaly szeptemberben azon a demonstráción, ahol a turizmus gerincét alkotó kisvállalkozók tüntettek a Budai várban. Senki nem jelentkezett.

Várható volt, hogy megint Mészárosék kapják a pénzt. Övék a vár miénk a lekvár. Nekünk nincs semmi bevételünk, de közben fizetjük a közterhet. Ha ez így megy tovább akkor az ilyen kisvállalkozások mint az enyém, meg akik most itt vannak, tönkre mennek és néhány kiváltságos nagy cég lesz akik majd rátelepülnek az ágazatra, mert már most jelentős támogatással és befolyással bírnak

- mondta ugyanezen a demonstráción az Alfahírnek Bognár Ferenc buszvezető.

Három hónappal később, decemberben a Hősök terén demonstráltak azon a napon, amikor elrendelték az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ráadásul nem milliárdokat követelnek a bajba jutott emberek, hanem hogy az alkalmazottak bérének 100%- át vállalja át az állam, az elviteles ételekre vigyék le az ÁFA-t 27%-ról 5%ra, a bezárt vendéglátóhely kapjon támogatást a bérleti díjak kifizetésére és az elbocsátott alkalmazottaknak emeljék, és hosszabbítsák meg a munkanélküli segélyét.

A kormány meg sem hallgatta őket.