Jakab Péter: Nem azt mondom, hogy egyedül megeszem az oroszlánt vacsorára, össze kell fogni

Jakab Péter: Nem azt mondom, hogy egyedül megeszem az oroszlánt vacsorára, össze kell fogni

Sok alkalmas jelölt fog  elindulni a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, a népnek kell meghagyni a lehetőséget, hogy kiválasszák, ki a legalkalmasabb jelölt, aki nem csak Orbán Viktort tudja majd leváltani, de ezt követően a közös kormányzást is végre tudja hajtani, majd egyben tud tartani egy hatpárti koalíciót - nyilatkozta Jakab Péter, a Jobbik elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

Kiemelte, hogy a leendő miniszterelnök-jelölt az ellenzéki összefogás programját nem húzhatja keresztül egy tollvonással, azonosulnia kell ezzel a programmal, amin azonban módosíthat és hozzátehet. Mégsem egy "kirakatemberről" beszélhetünk majd, ugyanis Jakab elmondta, a személyükben elsődlegesen habitusbeli különbségeket fognak megjeleníteni, a legfontosabb szempont az lesz, hogy ki az, aki a legelszántabb, ki az, aki a legintegratívabb és ki az, aki meg tudja szólítani az egyéb pártok szavazóin túl a bizonytalanokat is.

Tavaly lesöpörte a kormány a Jobbik javaslatát, Orbán most mégis bejelentette a fiatalok adómentességét

Az Orbán-kormány évek óta keresi a tökéletes technikát a fiatal generáció megszólítására, ugyanis az elmúlt évek kutatásai szerint a Fidesz valamiért egyre kevésbé találja velük a közös hangot.

A pártelnök hangsúlyozta, hogy a Jobbik érkezett a legtávolabbról ebbe az ellenzéki együttműködésbe, ezért rengeteg változáson ment keresztül. A változásra való képesség az, ami a legösszetettebb kell, hogy legyen - tette hozzá, hiszen hidakat kell tudniuk építeni más pártok szavazói felé is. Azzal, hogy a Jobbik ott van az ellenzéki tárgyalóasztalnál, azt bizonyítják, hogy a Jobbik részese az ellenzéki együttműködés centrumának. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ő maga az összefogás "főnöke", ugyanakkor büszke arra, hogy az általa vezetett Jobbik új utat választott.

Nem azt mondom, hogy egyedül megeszem az oroszlánt vacsorára, hanem azt, hogy össze kell fogni, együtt kell dolgozni az ellenzéki pártoknak

- nyomatékosította a nemrégiben miniszterelnök-jelölti előválasztásra bejelentkezett vezető, aki az új felmérések eredményeire - mely szerint a Jobbik a fiatalok körében a legkedveltebb párt - is reagált. Mindezt annak titulálja, hogy szakmai programokat hoztak létre a fiataloknak. Bár a Fidesz bejelentette a 25 év alattiak szja-mentességét, a Jobbik már 2019-ben szerette volna ezt bevezetni a 29 év alatti dolgozók részére.

A fiatalok keresnek a legrosszabbul, de mégis meg kell oldaniuk a lakhatás, a családalapítás kérdését, ami pénzbe kerül. Korábban mondtuk, hogy az szja-ról a kormánynak le kell mondania, mert ez a pénz sokkal jobb helyen van a fiatalok zsebében, mint egy olyan kormány zsebében, amely mindenre költi a pénzt, csak arra nem amire kellene

- fejtette ki bővebben Jakab, de úgy véli ez a munka most végre beérett. Mindennek a gyümölcse pedig az lesz, amikor elhozzák a kormányváltást.

Elemző: Jakab Péter célja, hogy ő legyen a miniszterelnök legkeményebb kihívója

Jakab Péter első pártelnöki évértékelőjén világossá tette, elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Ugyanakkor a Jobbik vezetője több más témát is érintett. Milyen esélye lesz Jakab Péternek az ellenzéki politikusokkal szemben, mit várhatunk az Orbán Viktorral szembeni párbajától? Erről is kérdeztük az Iránytű Intézet politikai elemzőjét, Pék Szabolcsot. Interjú.