Orbán kiadta az utasítást: valahonnan gyorsan vakcinát kell hozni

Orbán kiadta az utasítást: valahonnan gyorsan vakcinát kell hozni

A Magyar Közlöny csütörtök kora délután egyetlen határozattal jelent meg, méghozzá a COVID-19 oltóanyagok további beszerzéseiről.

Az Orbán Viktor által jegyzett utasítás szerint a Kormány

  • egyetért azzal, hogy szükséges az  Európai Unió által kezdeményezett, centralizált COVID-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése;
  • a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a  biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg.

A miniszterelnök arra szólította fel Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy tegye meg a további oltóanyagok beszerzéséhez szükséges intézkedéseket, illetve Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy biztosítsa az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból a szükséges forrásokat.

Egyébként a határozatban sem határidő, sem konkrét összeg nem szerepel. 

Gulyás Gergely: túl vagyunk a járvány csúcsán, megállapodtunk egy kínai vakcina szállításáról, az oltóanyagot viszont még engedélyeztetni kell

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a kormány legújabb döntéseit. Gulyás Gergely elmondta, ennek az évnek is az első negyedévét, félévét a koronavírus fogja meghatározni. Szerinte túl vagyunk a járvány csúcsán. "Magyarországon a járvány visszaszorulóban van minden adat szerint. De ez nem érvényes minden európai országra.

A kormány szerint lassú az EU

Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint ugyanis a kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást. A nyugati oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, ez jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások végrehajtását.

Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. December 26. és január 12. között négy Pfizer-vakcina és egy Moderna-vakcina szállítmány érkezett hazánkba, az eddigi szállítmányokkal összesen 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett, amelynek nagy részét már beoltották a kórházi oltópontokon és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás.