A működőképesség és a közszolgáltatások ellátása a tét

A működőképesség és a közszolgáltatások ellátása a tét

A magyar városok és falvak működőképessége, a településeink polgárainak az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása a tét az önkormányzati szövetségek és a kormány soron következő egyeztetésén, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának január 14-i ülésén – írja Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-bejegyzésében.

Karácsony úgy véli, nem könnyíti meg a helyzetet, hogy ugyan a kormány január elejére ígérte az egyeztetés napirendjének közzétételét, még sincs tudomásuk arról, milyen napirendi pontokat kíván megtárgyalni a kormány az önkormányzati szövetségekkel.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével közösen tehát az alábbi elvárásokat fogalmazza meg a kormány és az önkormányzati szövetségek egyeztetésére:

1. Az egyeztetésen kerüljön napirendre a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatoknál keletkezett többletköltségeknek és elvonásoknak, a bevételkiesésekkel arányos kompenzációja.

2. Az egyeztetésen a kormány adjon részletes tájékoztatást a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt az önkormányzatoknál keletkezett károk kompenzációjának módjáról.

3. Mind a 25 ezer fő alatti települések kompenzációja, mind pedig a 25 ezer fő feletti városok kártalanítása csakis átlátható, ellenőrizhető módon, mindenféle politikai szemponttól mentesen történhet.

4. A kormányzati megszorítások 7-szer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni.

5. A karácsonyi ünnepek idején hozott, a fideszes vezetésű megyei jogú városokkal az ellenzéki vezetésűek kárára kivételező pénzosztási gyakorlat megváltoztatásával a kormány a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében.

6. A kormány a megszorításival okozott károk kompenzálásáról csakis az önkormányzati szövetségekkel egyetértésben hozzon döntést a fenti elveknek megfelelően.