A légiósokat is szerepeltető felcsúti Puskás Akadémia továbbra is a TAO-pénzek legnagyobb nyertese

Hiába a koronavírus-járvány nyomán megjelent gazdasági válság, a miniszterelnök kedvenc csapata idén sem panaszkodhat és úgy tűnik jövőre sem lesznek anyagi gondjai a Puskás Akadémiának. Az már a TAO rendszer 2011-es bevezetésekor is nyilvánvaló volt, hogy a sportcélú támogatások odaítélésénél a jelentősebb futballmúlttal nem rendelkező Felcsút lesz a legkedvezőbb helyzetben.

Akkoriban még azt kommunikálták a miniszerelnök környezetében hirtelen feltűnő "focimogulok", hogy ezekből a forrásokból a hazai utánpótlás-nevelést segítik, aminek a kormányfő tőszomszédságában lévő csapat lesz az egyik fő bázisa. Ez azonban csak félig-meddig sikerült, mivel a Puskás Akadémia kezdőcsapatában rendre nem az ott nevelkedő magyar fiatalok kaptak lehetőséget, hanem külföldi légiósok. 

De úgy tűnik ez nem számít, mert évről-évre több TAO pénz érkezik Felcsútra, aminek jó része éppen a légiósok fizetésére megy el. Az mfor.hu írása alapján, az MLSZ a 2020/2021-es évadban A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak összesen 2,39 milliárd forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá - derül ki a szövetség adatbázisából. Ez az összeg egyébként ez több mint a duplája a tavaly igényelt és lehívott TAO-nak. A most, az MLSZ által is jóváhagyott TAO-támogatással együtt már 34,3 milliárd forint eltérített közpénz került a felcsúti focialapítványhoz. 

Hogy ebből a jelentős összegből mit szeretnének megvalósítani, az egyelőre még nem ismert, mert a felcsúti focialapítvány a honlapján egyelőre nem tette közzé a sportfejlesztési programját. A nagy arányú támogatás azért is kérdéses, mert az idei év gazdasági teljesítményét, - ebből kiindulva a cégek forgalmát és pénzügyi helyzetét is, - jelentős mértékben befolyásolta a koronavírus-járvány és annak negatív hatásai.

Ám ez nem jelent nagy gondot a PAFC gazdálkodásában, hiszen a Fejér megyei település focialapítványának eddig is főként a NER-be tökéletesen beágyazott cégek adják a TAO-jukat. Olyan cégek, melyek rendre jól szerepelnek az állami közbeszerzéseken, vagy épp szoros üzleti kapcsolatban állnak a Puskás Akadémia elnökével, Mészáros Lőrinccel.