Navracsics: "Annál rosszabb elképzelés nem létezhet, mint az, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból"

Navracsics: "Annál rosszabb elképzelés nem létezhet, mint az, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból"

Navracsics Tibor csütörtökön a Spiegel című lapnak adott interjút, ahol természetesen szóba került a jogállamiság megvétózása. 

Az egykori uniós biztos azt mondta a lapnak, hogy magyar részről a jogállami vitát a nemzeti szuverenitás magyarázza. Szerinte ugyanis a magyar kormány attól tart, hogy egyes nyugati politikusok visszaélnek majd ezzel, s zsarolási eszközt adhat a kezükbe. 

Navracsics megerősítette azt az álláspontot, hogy Magyarország és Lengyelország nem akar politikai integrációt, hanem inkább maradnának az EU gazdasági kereténél.

"Bizonyos nyugati kormányok lenézik a magyar kormányt és bizalmatlanok vele szembe"

- hangsúlyozta a Fidesz politikusa, hozzátéve, hogy a nyugati államok szeretnek kettős mércével mérni, ha a demokráciáról van szó.

Kérdezték a politikus arról is, hogy miként vélekedik arról, hogy Orbán Viktor a Szovjetunióhoz hasonlítja az Európai Uniót. Erre csak annyit reagált, hogy idehaza a politikai nyelvezet néha elég nyers. Soros Györggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy olyasvalaki, aki nem tisztességes eszközökkel befolyásolja az európai politikát, erről bővebben azonban nem akart beszélni.

A magyar vétó véleménye szerint nem fogja már befolyásolni Magyarország megítélését, ugyanis a német sajtó - állítása szerint - már régóta borús képes fest a hazai állapotokról. A magyarországi helyzetet "tekintélyuralmi rendszernek írják le", de ezen nem feltétlenül javítanak a jelenlegi események. 

Mint mondta, nem látja, hogyan lehetne kompromisszumos megoldást a tető alá hozni. Szerinte vissza kéne térni arra a megoldásra, amiben a nyáron megállapodtak. Navracsics elmondta, hogy akár hosszú harc is kezdődhet, ezért is vett fel a magyar kormány egy nagyobb hitelt.

"Annál rosszabb elképzelés ugyanakkor nem létezhet, mint az, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból"

- fűzte hozzá a politikus.