15 egészségügyi dolgozónk halt meg, a kormánynak nem kell európai engedély az orosz vakcinához

15 egészségügyi dolgozónk halt meg, a kormánynak nem kell európai engedély az orosz vakcinához

15 főre emelkedett a hazai egészségügyi dolgozók körében koronavírus miatt elhunytak száma, közölte csütörtökön Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka fertőződött eddig meg, ami 5026 embert jelent, közülük 15 fő hunyt el.

A miniszter egy újságírói kérdésre az orosz vakcinával kapcsolatban előre vetítette azt is, hogy az ellenzéki követelésekkel ellentétben a kormány hajlandó lesz olyan koronavírus-vakcinát is alkalmazni, amit az Európai Unió nem ajánl.

A kérdés az orosz vakcinával kapcsolatban merült fel, amelynek mintája már Magyarországon van. Gulyás Gergely azt mondta, nem szükséges európai uniós engedély ahhoz, hogy Magyarországon bevezessenek valamilyen készítményt, ehhez elegendő a magyar vizsgálat is, amit „alaposan és gyorsan” el kell végezni.

Vakcina: „Orbán Viktor ne használja Oroszország laborjaként Magyarországot!"

Orbán Viktor ne használja Oroszország laborjaként Magyarországot, ne használja a magyar embereket tesztalanyként, térjen vissza a megismert útra és bízzon meg az európai hatóságokban - szólította fel a kormányt dr. Lukács László György azt követően, hogy megérkezett Magyarországra az európai ellenőrzéseken még át nem esett orosz koronavírus-védőoltás mintája.

Előző héten az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, hogy biztonsági aggályokat vetnek fel és rombolhatják a közbizalmat a koronavírus elleni orosz oltóanyag importjára és esetleges használatára vonatkozó magyar tervek, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az európai uniós előírások szerint a Szputnyik V orosz vakcina használatát engedélyeznie kell az EMA-nak, mielőtt a huszonhét tagállam bármelyikében a szer forgalomba kerülhetne.

Ezzel szemben Gulyás Gergely most azt mondta, elegendő a magyar engedély.

Az orosz Szputnyik V bejegyzése után a múlt héten a Pfizer és a BioNTech, valamint a napokban a Moderna gyógyszergyártó és az angliai Oxfordban dolgozó kutatócsoport is bejelentette, hogy ígéretes, akár 90 százalékos hatékonyságú kísérleti oltóanyagot dolgozott ki az új típusú koronavírus ellen.

A magyar kormány a csütörtöki tájékoztatás szerint eddig több mint 12 millió adag koronavírus-vakcinát kötött le az amerikai és európai fejlesztésűek közül, és tárgyal orosz, izraeli és kínai fejlesztőkkel is.