„Elfogadtunk egy olyan javaslatcsomagot, amellyel a járvány miatt bajba jutott budapesti turizmust és kereskedelmet támogatjuk”

„Elfogadtunk egy olyan javaslatcsomagot, amellyel a járvány miatt bajba jutott budapesti turizmust és kereskedelmet támogatjuk”

Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik nő- és családpolitikáért felelős képviselője, Terézváros jobbikos alpolgármestere, illetve Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke már korábban is jelezték: a turizmus bajban van, a budapesti turizmus haldoklik, a kormány pedig olybá tűnik, egy lépést sem tesz a szektor érdekében.

Az ágazat válsága – mondta portálunknak Beleznay Zsuzsanna – közel 1 millió embert érint. A járvány előtt a turizmus adta a GDP 13 százalékát, ami nagyban hozzátett a magyar államkasszához, így cserébe most, hogy az ágazat bajban van, körülbelül 50 milliárd forintot kér a Kormánytól a túlélésre.

Az elmúlt hetekben Terézváros vezetősége elfogadott egy olyan

javaslatcsomagot, amellyel a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott budapesti turizmust és kereskedelmet támogatják.

A városrész tehát azon lesz, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik magukra maradtak.

A VI. kerületi önkormányzat – a kormány által történő megszorítások ellenére is – lemond a biztos bevételeinek egy jelentős részéről, a vállalkozások megsegítése érdekében.

Reményeink szerint ezzel az intézkedéssel a vendéglátó egységet üzemeltetők, illetve egyéb vállalkozások, alapítványok, egyesületek részére érezhető segítséget tudunk nyújtani ebben a nehéz helyzetben, valamint a szabadtéri vendéglátás támogatásával a fertőzés terjedésének csökkentéséhez is hozzájárulunk

 

– mondta Beleznay.

Kifejtette, ennek érdekében az alapítványok, egyesületek, egyéni vállalkozók, mikro-, kis-, és középvállalkozások által bérelt önkormányzati tulajdonú nem lakáscélú helyiségek és ingatlanok után a 2020. december 1. és 2021. február 28. közötti időszakban esedékes bérleti díjakra

30 százalékos bérletidíj-fizetési kedvezményt állapítanak meg.

Ezen túl további kedvezményeket adnak akkor, ha a már említett bérlők igazolják, bevételük, árbevételük a megelőző naptári év azonos időszakához képest ezen időszak vonatkozásában 30 százaléknál nagyobb mértékben csökkent, a bérleti díj csökkentése a bérbeadóval való megállapodás szerint a kedvezményes időszakra az árbevétel csökkenéssel arányos, de legfeljebb 90 százalék is lehet.

Emellett 2020. november 1. és 2021. március 31. közötti időszakra szólóan a vendéglátó üzletek terasza után fizetendő

közterület-használati díj 50 százalékos mérséklését rendelték el.

A továbbiakban pedig azon is dolgoznak, hogy a nem hasznosított helyiségingatlanokat minél vonzóbbá tegyék a kerületben letelepedni kívánt vállalkozások számára.