Több mint százezer ember tüntet az alkotmánybíróság döntése ellen, ami gyakorlatilag betiltja az abortuszt Lengyelországban

Több mint százezer ember tüntet az alkotmánybíróság döntése ellen, ami gyakorlatilag betiltja az abortuszt Lengyelországban

Szerdán 430 ezer ember tüntetett országszerte az alkotmánybíróság múlt heti döntése ellen, a pénteki, varsói demonstrációt az eddigi legnagyobbra tervezték, a fővárosi demonstráció mellett más városokban is tartanak ma felvonulást, írja a 444.

A tudósítások szerint a tömeg fiatalokból áll, tábláikon testük feletti rendelkezéshez való jogot követelik, s vannak, akik a szélsőjobboldali kormánypártot, a PiS-t szidják. Az Óvárosban maszkos, fekete ruhás - bizonyos híradásokban focihuligánként emlegetett - férfiak gyülekeztek, ők pirotechnikai eszközökkel támadtak a tüntetőkre. A rend őrei közbeléptek, többeket letartóztattak a helyszínen.

Számos helyszínen zavarták meg a tüntetéseket a nacionalisták, az egyik során a rendőrség könnygázt is alkalmazott, s Bartłomiej Sienkiewiczet, Donald Tusk egykori belügyminiszterét is arcon fújták.

A Lengyel Nők Sztrájkjának egyik vezetője, Marta Lempart pedig bejelentette, Jarosław Kaczyński, a PiS elnökének háza elé vonulnak.

A tüntetésről a lengyel közszolgálati tévé is beszámol: úgy gondolják, az esemény egy biológiai bomba, a demonstrálók feje felett pedig vírusfelhő lebeg.

A történések kapcsán az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk a Twitteren megosztotta: Lengyelország még nem veszett el.