Lehet, hogy járványügyi gócpont alakult ki az állami fenntartású Darvastói Foglalkoztató Intézetben, a kormány pedig erről semmit nem tud

Lehet, hogy járványügyi gócpont alakult ki az állami fenntartású Darvastói Foglalkoztató Intézetben, a kormány pedig erről semmit nem tud

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője ma a Parlament azonnali kérdések órájában Kásler Miklóst szerette volna kérdezni egy igen súlyos témáról, ám az emberminiszter távolléte miatt csak Dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára válaszolt neki.

Rig először is felidézte, hogy vasárnap nagyot ugrott, 3149-cel emelkedett az új, beazonosított napi fertőzöttek száma. Az emelkedő tendencia alól nem volt kivétel saját választókörzete, Veszprém megye sem, ahol eddig átlagban 50-60 fertőzöttet találtak az elmúlt időszakban, de most elérte a 217-et ez a szám.

Rig Lajos elmondta, egy hete kapott egy hírt, miszerint egy Veszprém megyében található,

állami fenntartású, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által működtetett nagy létszámú bentlakásos intézményben, a Darvastó Foglalkoztató Intézetben is felütötte a fejét a koronavírus, és több covid-fertőzött is van. Az intézményben 280 enyhe és középsúlyos felnőtt értelmi fogyatékos személy van, egy szobában 12 főt helyeznek el.

A jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, hogy tudnak-e erről, ha igen, akkor hány fertőzött van jelen pillanatban az intézményben, abból pontosan mennyi dolgozót és ellátottat érint, hogy áll a kontaktkutatás, valamint arra is, hogyan kívánják pótolni a kieső dolgozókat?

Hozzátette, ha a Pesti úti Idősek Otthona esetében pillanatok alatt ki tudták deríteni, hogy ki a felelős és hány fertőzött van, akkor ez egy állami fenntartású intézménynél sem okozhat gondot.

Dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna válaszában úgy fogalmazott, hogy "ők sem aludtak csipkerózsika álmot" a hétvégén, látják az emelkedő számokat, majd általánosságban beszélt a járványügyi védekezési protokollról és mindössze 10 másodpercet szánt arra, hogy konkrétan a Darvastó Foglalkoztató Intézetről beszéljen.

Vitályos azt mondta, nem tud arról, hogy az intézményben járványügyi gócpont alakult volna ki a hétvégén, de utána fognak nézni és minden szükséges járványügyi intézkedést meg fognak hozni.

Rig Lajos az elhangzottakra úgy reagált, hogy

az írásbeli kérdése után, csütörtökön és pénteken kezdték el a teszteléseket és az első információk szerint a 120 tesztből 102 pozitív lett.

Rig szerint amennyiben ez igaz, lesújtó, az pedig még lesújtóbb, hogy a kormány éppen egy állami intézményről nem tud semmit. Hozzátette, úgy tudja, a teszteléseket folytatják, emellett ismét hangsúlyozta, hogy reméli, azokat az intézkedéseket, amiket a Pesti úti Idősek Otthonában megtettek, itt is meg fogják és nyilvánosságra hozzák a pontos fertőzésszámokat, mivel az állampolgároknak joguk van tudni, hogy mi folyik ezekben az intézményekben, csak így tudjuk meggátolni a járvány továbbterjedését.

Vitályos Eszter Zsuzsanna alig egyperces viszontválaszában úgy reagált, hogy

"mint mindenhol, természetesen az Ön által említett idősotthonban is meg fog történni és megtörténik folyamatosan is az a járványügyi intézkedés, amelynek ebben az esetben meg kell történnie. Meg kell történnie nyilvánvalóan a tesztelésnek, a kontaktkutatásnak és ennek megfelelően meglesznek napokon belül azok a számok, amelyekre a kérdésében kíváncsi volt."

Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az EMMI államtitkárának válasza azért is rendkívül árulkodó, mert láthatóan azt sem tudja, milyen típusú intézményről van szó: a Darvastó Foglalkoztató Intézet ugyanis nem idősotthon, hanem egy olyan bentlakásos hely, amely a weboldalán található bemutatkozó szövege szerint "enyhe és középsúlyos felnőtt értelmi fogyatékos személyek részére nyújt humánus, korszerű ellátást otthonos környezetben, mely a jelenkor újszerű, magasabb igényeinek, minőségi elvárásainak megfelel."