Závecz Research: a Fideszt és a Jobbikot többen, a Momentumot kevesebben támogatják, a DK helyzete nem változott

Závecz Research: a Fideszt és a Jobbikot többen, a Momentumot kevesebben támogatják, a DK helyzete nem változott

A 2020. október 5-15. között zajlott 1000 fős mintavétel alapján, a Fidesz még a járvány első hullámában is növelte táborát, de az újonnan érkezők közül többen is lemorzsolódtak. A Jobbikot többen, a Momentumot valamivel kevesebben támogatják, a DK helyzete nem változott.

A Závecz Research Intézet (ZRI értékelése szerint a kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, azóta viszont két hónap alatt 4 százalékponttal csökkent; a Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék. A hvg.hu-n megjelent felmérés azt mutatja, hogy a korábbi hónapokhoz hasonlóan a DK most is 10 százalékon áll. A Momentum és a Jobbik hosszú ideje verseng a harmadik helyért, mindkettőnek egy hajszálnyit változott a támogatottsága. A Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora.

Az MSZP továbbra is a parlamenti küszöbön billeg, mivel most is csak 5 százalékon áll, akárcsak az előző hónapokban. Négy párt egyformán szerepel, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van a Závech szerint. A pártnélküliek aránya 31 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 49 százalékos, a második helyen a DK áll, 17 százalékkal. A kutatás alapján a Jobbikot és a Momentumot az aktív szavazók 10-10 százaléka támogatja. Az MSZP 6 százalékos az elkötelezett szavazók csoportjában, míg a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd ebben a körben is 2-2 százalékot ér el.

- olvasható a Závecz Research elemzésében.

Az adatok szerint a koronavírus-járvány első hullámának időszakában nőtt a Fidesz szavazótábora, különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében volt látványos a bővülés, mindegyikben meghaladta a 15 százalékpontot. A kormánypárt azonban nem tudta megtartani az összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest éppen itt romlottak a pozíciói.

A vidéki városokban 8 százalékponttal lett alacsonyabb ez idő alatt a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit. A falvakban viszont egy hajszállal, 2 százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói. E változások következtében, jegyzi meg a Závech, a településtípust nézve korántsem egyenletes a Fidesz beágyazottsága: Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos jelenleg.

A kormánypárt támogatottsága a biztos pártválasztók körében statisztikai értelemben augusztus óta nem csökkent. Ennek az az oka, hogy szavazóik az átlagosnál jóval aktívabbak. Októberben a Fidesz szavazóinak 61 százaléka ígérte biztos részvételét, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55 százalék.

A jelenlegi közhangulat borús, a választópolgárok 57 százaléka szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

A derűlátók aránya 33 százalék. Mint mindig, alapvetően most is a politikai hovatartozás határozza meg a hangulatot. A kormánypárti szavazók többsége, 81 százaléka pozitívan értékeli a magyarországi állapotokat, 14 százalékuk viszont negatívan. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka kedvezőtlen folyamatokat lát, ahogy a pártnélküliek 61 százaléka is (kedvező értékelést 3, illetve 13 százalék adott).