Macron az iszlám szeparatizmus ellen harcolna

Macron

Emmanuel Macron francia államfő bemutatta pénteken az iszlám szeparatizmus elleni akciótervet. Az oktatás és az imámok szabályozását illetően bevezetendő intézkedésekről szóló törvényjavaslatot december 9-én vitatja meg a kormány, és jövő év elején kerülhet a parlament elé.

Emmanuel Macron februárban hirdette meg az iszlám szeparatizmus elleni harcot, de a koronavírus-járvány miatt tavasszal háttérbe szorult ez a probléma. A nyáron kinevezett kormány vezetője, Jean Castex azonban egyik legfőbb céljaként jelölte meg a szekularizáció megerősítését a francia társadalomban.

A francia elnök a vallási szeparatizmusról régóta beharangozott beszédét azért is halasztotta el többször, mert a magát a centrumba helyező kormány a kérdésben két tűz közé szorult.

A jobboldal túl megengedőnek tartja az iszlám társadalmi térnyerésével szemben, a baloldal viszont azzal vádolja rendszeresen az államfőt, hogy a jobboldali szavazatok reményében megbélyegzi a muzulmánokat.

A Párizshoz közeli 30 ezer lakosú Les Mureaux-ban - ahol a muzulmán bevándorlók integrálása példaértékű - a mintegy másfél órás beszédet az elnök azzal kezdte, hogy az iszlám világszerte válságon megy keresztül.

Jelezte, hogy a francia kormány nem a muzulmánok ellen, hanem azon radikális ideológia ellen kíván harcolni, amely a vallási törvényeket a köztársasági berendezkedés fölé helyezi, és "időnként megpróbál vért is ontani", mint ahogy az múlt pénteken a Mohamed-karikatúrákat közzétevő Charlie Hebdo szatirikus hetilap volt szerkesztőségénél történt, ahol egy 25 éves pakisztáni férfi hentesbárddal megsebesített két embert.  

Hentesbárddal támadtak a Charlie Hebdo szerkesztősége mellett az újságírókra

Korábban beszámoltunk róla, hogy megsebesítettek négy embert pénteken a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztősége közelében, Párizsban, ahol 2015 januárjában két terrorista meggyilkolt 12 embert, zömmel a lap munkatársait, illetve megsebesítettek 11 további embert. A feltételezett elkövetőt elfogták, majd egy másik férfit is őrizetbe vettek a támadással összefüggésben.

Macron szerint a radikális iszlám "egy tudatos projekt", amely gyakran a köztársasági értékekkel ellentétes "ellentársadalom létrehozásában" nyilvánul meg. Példaként említette a vallási okokból be nem iskolázott gyerekeket, és olyan szeparatista kulturális és sporttevékenységeket szervező iszlám egyesületeket, ahol valójában a fiatalok ideológiai képzése a cél.

"Azt szeretném, ha nem lenne semmilyen összemosás vagy csúsztatás"

- hangsúlyozta az államfő, aki szerint a muzulmánok megbélyegzése csapdahelyzetet szül.  

Az oktatás a középpontban

A bejelentett intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie a szekularizáció, azaz a közéletben az állam és a vallás szétválasztása mellett. Az állam megerősíti a felekezeti iskolák ellenőrzését, és szigorúan korlátozni fogja az intézményen kívüli magántanulás lehetőségét.

Hivatalos adatok szerint jelenleg 50 ezer tanuló, a kisiskolásoknak kevesebb mint egy százaléka nem oktatási intézményben, hanem az otthonában tanul, egy részük vallási meggyőződésből. A kormány célja, hogy 2021 szeptembertől kizárólag egészségi okokból ne lehessen iskolába járni.

A francia elnök szerint a tanfelügyelők minden héten találnak olyan gyereket, aki kimarad az iskolai rendszerből, és minden héten bezáratnak olyan magániskolát, amelyet "vallási szélsőségesek" hoztak létre, és arra is volt már példa, hogy a szülők vallási okokból nem engedték el a gyerekeiket zeneórára vagy úszásoktatásra.

A kihágások megakadályozását, valamint a szekularizációt és az állam világnézeti semlegességének megerősítését célzó törvényjavaslatot december 9-én vitatják meg a miniszterek a kormányülésen, 115 évvel a vallás és egyház szétválasztásáról szóló 1905-ös törvény elfogadása után - szögezte le Emmanuel Macron. A parlament elé 2021 januárban kerülhet a törvénytervezet.  

Felelősségvállalás

A francia elnök hosszan beszélt arról, hogy Franciaország maga is felelős amiatt, hogy hagyta a bevándorlók gettósodását az elővárosokban.

"A származásuk szerint koncentráltuk az embereket, nem törekedtünk eléggé a keveredésre, nem teremtettünk elégséges gazdasági és társadalmi mobilitást (...), visszatekintve a mi gyávaságunkra építve hozták létre (az iszlamisták) a saját társadalmi projektjüket"

- hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron.

Arra is kitért, hogy "Franciaország gyarmati múltja még mindig hordoz olyan traumákat, amelyek nem rendeződtek a kollektív tudatban", külön utalva az algériai háborúra.    

A francia elnök "az iszlám jobb megértéséért" és az arab nyelv oktatásáért emelt szót. Elmondta, szeretné, ha az iszlám békében élne a köztársasággal, és megszabadulna a "külföldi befolyásoktól". Ennek érdekében a vallási helyek finanszírozásának ellenőrzését is megerősíti az állam.

"Nem a külföldi finanszírozás megtiltásáról van szó, hanem annak szabályozásáról"

- mondta az elnök.  

A francia elnök már februárban jelezte, hogy a kormány a következő négy évben fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim országok imámokat küldhetnek Franciaországba. Jelenleg mintegy háromszáz török, marokkói és algériai imám hirdet igét a mintegy 2500 mecset egy részében.

(MTI)

Ebben a cikkben arról írtunk részletesen, hogy Európából egyedül Emmanuel Macron és kormánya mutat valódi politikai hajlandóságot és katonai erőt a kontinens déli- és délkeleti határait övező konfliktusos területeken, de szóba került az is, hogy az államfő egyre inkább a jobboldal irányába tolódik:

Macron Franciaországa fogja megvédeni Európát?

Franciaország külpolitikai lépéseit figyelve egyértelműen kirajzolódik, hogy Európából egyedül Emmanuel Macron és kormánya mutat valódi politikai hajlandóságot és katonai erőt a kontinens déli- és délkeleti határait övező konfliktusos területeken. Francia egyenruhások vannak a Száhel-övezetben, hadihajókat vezényeltek Krétához a török-görög tengerjogi konfliktus miatt, aktívak Líbiában, és az érdekeiknek megfelelő új kormányt próbálnak összehozni Libanonban.