Két morcos öregúr személyeskedő vitája

Biden, Trump
Twitter

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

 

Az ohiói Clevelandben tartották a 2020-as amerikai elnökválasztás jelöltjeinek első országos televíziós vitáját. Előre meghatározott területek voltak, összefoglalva egy-egy mondatban őket:

  • Legfelsőbb Bíróság: Trump szerint, mivel nem három évre választották meg, joga van rá, hogy elnöksége végén egy konzervatív bírónőt, Amy Coner Barrettet jelölje a liberális Ruth Bader Ginsburg utódjául, eltolva a bírók arányát a konzervatívok felé.
  • Koronavírus: Rengeteg a fertőzött, ahogy az elhunyt is az Egyesült Államokban, Biden szerint Trumpnak még mindig nincs stratégiája, az elnök ezzel szemben úgy gondolja, Biden alatt még rosszabb lenne a helyzet, a határok lezárását Kína és Európa előtt továbbra is jó lépésnek tartja, és újra elsütötte az általa legyártott koronavírus-szinonimát, ami a „Kína-pestis”. Biden felhozta Trump antitudományosságát, de az elnök szerint csak egy cinikus megjegyzés volt, amikor arról beszélt, hogy belülről kellene fertőtleníteni embereket.
  • Gazdaság: Ez a téma is koronakontextusba került, Trump szerint a pandémia előtt jó gazdaságot építettek, alacsony munkanélküliséggel, az országot pedig nem lehet lezárni, Biden álláspontja, hogy először a járványt kell kontroll alá vonni, utána lehet a gazdasággal foglalkozni. Trump szerint Biden tönkretenné az országot a teljes lockdownnal. A téma hamar elment Trump adóügyének irányába, az ex-üzletember elnök adózása anomáliának számít, még mindig nem hozta nyilvánosságra az adóbevallásait, de a New York Times a vita előtt jött ki egy cikkel arról, hogy Trump 18 év alatt nem fizetett túl sok szövetségi jövedelemadót. Trump azt mondta, hogy dolgoznak a nyilvánosságra hozásán, pontosan ugyanúgy, ahogy az elmúlt négy évben.
  • Rasszizmus és rendőrség: Trump szerint talán csak Abraham Lincoln tett elnökként nála többet az afroamerikaiakért, Biden rendszerszintűnek látja az igazságtalanságot és a rasszizmus szításával vádolja az elnököt. Trump szerint Biden ki sem meri mondani, hogy rendfenntartás, mert elveszítené a radikális baloldalt. Trump nem ítélte el egyértelműen a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, inkább az Antifáról beszélt. Biden rasszistának tartja Trumpot.
  • Trump szerint nincs olyan elnök, aki nála többet tett volna az országért. Biden Trumpot Putyin bábjának tartja, ez volt az egyik legerősebb kijelentése az este folyamán amellett, hogy Trump a legrosszabb elnök Amerika történetében. Bidennek a klímaváltozás ügyében volt két közlendője, az egyik, hogy bár fontosnak tartja a zöldpolitikát, de a Green New Deal nem az ő programja. A másik, hogy visszaléptetné az Egyesült Államokat a Párizsi Klímaegyezménybe.
  • A választás végkimenetele: Trump tisztességes voksolást remél, de azt nem deklarálja, hogy elfogadja az eredményt, ha az számára kedvezőtlen lesz, mert csalnak a levélszavazatokkal. Biden szerint a levélszavazással nem lehet csalni és türelemre intette támogatóit az eredményvárásra vonatkozóan.

A témákról itt írtunk részletesebben:

Az első elnökjelölti vitán Trump választási csalásokra figyelmeztetett, Biden hazugnak nevezte az elnököt

A novemberi választásra készülő amerikai elnökjelöltek első országos televíziós vitáján - amelyet az ohiói Clevelandben rendeztek - a republikánus Donald Trump elnök választási csalásokra figyelmeztetett, Joe Biden, a demokraták jelöltje pedig hazugnak nevezte a jelenlegi elnököt. A vitát Chris Wallace, a republikánusokhoz közel álló Fox televízió munkatársa vezette.

Trump hozta a szokásost, Biden megúszta komoly baki nélkül

Az élő vita előtt sokan attól féltették a demokrata elnökjelöltet, hogy hiányos debattőri képességei miatt – máshol ezt szimplán úgy fogalmazzák, hogy szenilis – republikánus vetélytársa egyszerűen elüti a kommunikációs úthenger stratégiájával. Trump elnökhöz méltatlan stílusa rengeteg kritikát kap, de azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy lendületes kommunikátorról van szó, aki, ha nem is érvekkel, de a hirtelen eszébe jutó dolgok kifejtetlen bedobásával háttérbe tudja szorítani vitapartnerét.

Ezt most is láthattuk, Chris Wallace, a republikánusokhoz közel álló Fox News munkatársa moderátorként, miután többször is sikertelenül próbálkozott Trump mederben tartásával, volt, hogy már csak annyit kért: „Mr. President, please stop!”.

Biden lehozta emlékezetes bakik nélkül a vitát, ami önmagában is fontos volt a demokratáknak, úgy meg különösen, hogy a szövetségi szintű közvélemény-kutatásokban, de ami ennél még relevánsabb lehet, hogy néhány csatatér államban is ő vezet, tehát neki több veszíteni valója volt. A kínos kérdéseket elkerülte, és nem tett olyan kijelentéseket, amiket könnyű negatív kontextusban idézni a Foxon, sokszor csak megmosolyogta Trump hozzászólásait.

Szembetűnő volt, hogy mennyire máshogy szabta meg a kommunikáció irányát a két fél: Trump szinte folyamatosan Bidenhez és Wallacehoz beszélt. Biden sokszor át sem nézett a másik oldalra, a kamerán keresztül a szavazók millióival kereste a szemkontaktust, egyenesen nekik célozva mondandóját.

Inkább veszekedés, mint vita

Sokszor volt az az érzésünk, hogy itt nem annak a két embernek az elnökjelölti vitáját látjuk, akik a világ vezető hatalmának irányításáért vetélkednek, hanem két morcos öregúrét, akik húsz éve veszekednek ugyanazokon a dolgokon, de soha nem jutnak dűlőre.

Trump szerint Bidenben semmi intelligens nincs, már az iskolában is gyengén teljesített, Biden szerint Trump egy bohóc, akivel nehéz bármire is jutni. Biden egyszer azt a beszólást is megengedte magának, hogy „Will you shut up, man?”, amit talán még soha nem hallottunk elnökjelölttől egy vitában, de hát alapvetően Trump honosította meg ezt a stílust a Fehér Házban, így nem biztos, hogy érdemes Bident kritizálni, amiért lement erre a szintre.

Jó, de ki mit akar?

Nagy bajban lennék, ha a két órás trash talk alapján kellene cikket írnom a republikánusok és demokraták gazdaságpolitikájáról, egészségügyi terveiről, külpolitikai irányvonaláról, klímavédelmi programjáról, vagy az Egyesült Államokat feszítő társadalmi problémák kezelését célzó szakpolitikai felvetéseiről.

Ez egy olyan politikai show volt, mint bármelyik Való Világ epizód: sok előremutató gondolattal nem lettünk gazdagabbak, adás közben kicsit unatkoztunk is, de néha legalább összeveszett a két főszereplő. Ebben a műfajban pedig egyértelműen erősebb Trump, azonban még így sem jelentenénk ki azt, hogy van győztese a vitának. Vesztese annál inkább: az amerikai politikai kultúra, aminek az eredeti tervek szerint ugyanezt a programot az elnökválasztásig még legalább kétszer ki kell bírnia.