Egy olyan kancellárt neveztek ki az SZFE-hez, akinek nincs köze a magyar kultúra fellegvárához

Egy olyan kancellárt neveztek ki az SZFE-hez, akinek nincs köze a magyar kultúra fellegvárához

Tegnap megírtuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. Az SZFE tüntető hallgatói Szarkát nem engedték be az egyetem területére, így az átadás-átvétel folyamatát meggátolták.

Az SZFE kancellárját Vidnyánszkyék egy katonatisztre cserélték

A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. Még 2015-ben vezették be az új rendszert, melynek keretében a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását.

Egy olyan kancellárt neveztek ki Dr. Szarka Gábor személyében, aki ugyan tisztességes karriert futott be, mint katonai tiszt és attasé, de be kell látni, hogy nincs köze a magyar kultúra egyik fellegvárának számító Színház- és Filmművészeti Egyetemhez, pont úgy mint Csányi Sándor bankvezérnek a Soproni egyetem kuratóriumi elnökének, az erdészeti és faipari képzéséhez - mondta Brenner Koloman, az országgyűlés jobbikos alelnöke mai sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a Fidesz tudás, értelmiség és kultúra ellenes politikája szintet lépett az SZFE új kancellárjának kinevezésével. Szerinte a frontvonal annyira elmérgesedett az egyetem ügye kapcsán, hogy méltatlan támadások érik azokat a tehetséges színészeket és filmművészeket, akik a barikád két oldalán állnak. Mindez hosszútávon hihetetlen károkkal jár a magyar kultúrában a párt véleménye szerint.

Koloman egy szakmailag már kidolgozott kompromisszumos megoldást sürget. Eszerint azok a hallgatók, akik felvételt nyertek az SZFE intézményébe, egy kart alapíthatnának, ahol az alaptanterv szerint végeznék a tanulmányaikat, az intézmény eddigi oktatóival. Eközben az új kuratórium alapítana a saját elképzelése szerint egy másik kart. Az országgyűlési alelnök szerint a két kar között az oktatók és a hallgatók szintjén egy hároméves átmeneti időszak alatt ki fog alakulni az a kompromisszum, ami az ügy megoldásához szükséges.