Fehérorosz helyzet: Macron segítséget ígért a Litvániába menekült ellenzéki Cihanouszkajának

Fehérorosz helyzet: Macron segítséget ígért a Litvániába menekült ellenzéki Cihanouszkajának

Segítséget ígért Emmanuel Macron francia elnök kedden Vilniusban Szvjatlana Cihanouszkajának fehérorosz ellenzéki vezetőnek, aki az elnökválasztást követően Litvániába menekült - számolt be az MTI.

Vilniusi látogatásán Macron újságíróknak elmondta: országa mindent megtesz, hogy gyakorlatias segítséget nyújtson, és közvetítsen a fehérorosz belpolitikai válságban.

Hozzátette: a haladás reményében az lenne a legjobb, ha az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében kerülhetne sor a tárgyalásokra. Litvániai látogatásának első napján, hétfőn Macron felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne vegyék őrizetbe a tüntetőket, az önkényesen elfogott aktivistákat pedig engedjék el.

Cihanouszkaja megerősítette, hogy a félórás beszélgetésük során ígéretet kapott Macrontól, hogy segít közvetíteni a fehérorosz belpolitikai válságban, és mindent megtesz, hogy a politikai foglyok visszanyerjék szabadságukat.

Jelezte továbbá: meghívást kapott, hogy tartson beszédet a francia parlamentben, amelyet elfogadott.

Az augusztus 9-i, minden bizonnyal törvénytelen fehérorosz elnökválasztás óta Cihanouszkaja eddig több uniós külügyminiszterrel, illetve a lengyel, a litván és a norvég vezetővel is megbeszélést folytatott.