Történelmi eredmények, jelentős kormányzati befolyás az erdélyi választásokon

Történelmi eredmények, jelentős kormányzati befolyás az erdélyi választásokon

Négy erdélyi megyét vezethet az elkövetkező ciklusban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott tanácselnök - derül ki az Agerpres hírügynökség párhuzamos szavazatszámláláson alapuló, illetve hivatalos részeredményeket közlő hétfő hajnali jelentéseiből.

A székelyföldi Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot a szavazatok elsöprő többségével.

Sikerült újráznia Szatmár megyében Pataki Csabának és Maros megyében Péter Ferencnek is.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által végzett párhuzamos szavazatszámlálás részleges eredményei szerint Péter Ferenc behozhatatlan előnyre tett szert Maros megyében. Az RMDSZ jelöltje a szavazóközpontok 70 százalékának az adatai alapján közel kétszer annyi szavazatot kapott mint az utána következő liberális jelölt.

A Marosvásárhelyt 20 évig vezető, de ezúttal függetlenként a megyei önkormányzat vezetésére pályázó Dorin Floreának kevesebb mint ötöde annyi szavazatot sikerült összegyűjtenie, mint Péter Ferencnek.

Szatmár megyében a szavazóközpontok 96 százalékának az adatait dolgozták fel. A hivatalos részeredmény szerint Pataki Csaba több mint 50 ezer szavazatot kapott, míg az utána következő liberális jelölt csak 35 ezret.

Az RMDSZ Bihar megyében veszítette el a tanácselnöki tisztséget, melyet a következő négy évben a liberális Ilie Bolojan tölthet be. Bolojan több cikluson át Nagyvárad polgármestere volt, ám most a megyei vezetését pályázta meg, és a pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás, valamint a hivatalos részeredmények szerint is nagy többséggel vezet.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gratulált Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének a romániai önkormányzati választásokon elért eredményekhez.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere.

Külön gratulált a történelmi marosvásárhelyi győzelemhez, valamint a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez. Semjén Zsolt a magyar kormány nevében továbbra is támogatásáról biztosította az RMDSZ-t - olvasható a közleményben.

Ne Budapestről akarják megmondani a politikusok, hogy kire szavazzanak az erdélyi magyarok!

– ezt már a Jobbik közölte azt követően, hogy álláspontjuk szerint a romániai önkormányzati választásokat megelőzően magyarországi pártok közvetlenül bekapcsolódtak a kampányba. A Jobbik elítélte, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád államtitkár az RMDSZ-re szavazásra szólított fel, kijelentve, hogy Romániában kizárólag ők képesek a magyar érdek védelmére.

Emlékeztetnek, a momentumos Fekete-Győr András „még ennél is tovább ment az elfogadhatatlan beavatkozásban”, amikor a Momentum román testvérpártjára szavazásra buzdított.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is arra biztatta az erdélyi magyarokat, hogy ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is az önkormányzati választásokon.

Egy héttel ezelőtti nyilatkozatában és felhívásában a politikus kifogásolta a templomi pártpolitikai kampányt és magyarországi kormánypolitikusok pártos beavatkozását a romániai önkormányzati választások kampányába. Cserébe Tőkés meg is kapta a Fidesztől, hogy nemzetárulás, ha az ő támogatottjaikkal szemben is indulnak magyar jelöltek.