Orbán a Parlamentben: aki a hatósági ár ellen érvel, az a tesztspekulánsok mellett van

Orbán a Parlamentben: aki a hatósági ár ellen érvel, az a tesztspekulánsok mellett van

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával hétfőn megkezdődik a Parlament őszi ülésszaka.

Az elkövetkezendő 10 évben 31 milliárd eurót kap az EU-tól hazánk

Színes és mozgékony volt a nyár Európában. Választást választás követett. – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök az őszi parlamenti ülést. Az Európai Uniós csúcs összegzése kapcsán elmondta, hogy a 27 állam elnöke megegyezésre jutott az elkövetkezendő hét-tíz év költségvetési rendszeréről. Az eddigi szokásokkal ellentétben két részből áll majd össze: a szokásos költségvetésből és a „következő generáció” névre keresztelt pénzalapból, utóbbi a járvány pusztítását hivatott majd kompenzálni. Az európai parlament első és fontos elvárása volt, hogy a következő évi költségvetésekben azonos tagállamok, azonos elbírálásban részesüljenek. Így Magyarország gazdaságába nettó 31 milliárd euró áramlik majd be, ami évi 4-4,5 milliárd eurónyi forrást jelent. A magyar cégek 2019-ben, külföldön 1,6 milliárd euró profitot termeltek meg. Az összeg, amit Brüsszelben sikerült kiharcolnia hazánknak jelentősen csökkenti majd a tőkedeficitünket, ami azt jelenti, hogy 2028-ra közel kerülünk ahhoz, hogy az EU költségvetésébe nettó befizetők legyünk. Ha ez megvalósul, akkor évente 9,6 milliárdnyi profitot állíthatunk elő külföldön, ebből jelenleg 1,6 milliárd van meg – tette hozzá Orbán.

Ehhez a célhoz két út vezet a miniszterelnök szerint: az első, hogy kivásároljuk a Magyarországon dolgozó külföldi cégeket, míg a második, hogy külföldi cégekbe fektetünk be. Az EU-tól kapott összeg, amit megkaptunk a hatodik legmagasabb. Litvánia kivételével, csak olyan országok előznek meg minket, akiknek a nemzeti jövedelme hazánk jövedelme alatt van.

Orbán azt is elárulta, hogy kezdeményezte a Magyarország ellen indított 7-es cikkely lezárását.

Mi minden kétséget eloszlattunk, minden vádat megcáfoltunk, ami a magyar demokrácia sérülését támasztotta volna alá. A Német kormány képviselője ezt visszaigazolta, de erre semmilyen garanciát nem kaptunk eddig.

A vírushelyzet és intézkedések értékelése

Nehéz időszakon vagyunk túl és nehéz időszak előtt állunk. Hazánk tavasszal egy új modellre állt át a vírussal szemben, a kormány már január 31-én, a vírus megjelenése előtt felállította az operatív törzset. A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy az ország jól állta a sarat, az első csatát megnyertük. Az egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket, hiába nézték le és támadták azt. A második hullámban már benne vagyunk, megérkezett, mint az első ez is külföldről jött. Most 2020 őszén felkészültebbek vagyunk, mint márciusban: mert rendelkezünk a tavaszi védekezés tapasztalatával, illetve sikeresen szervezett meg a kormány egy konzultációt. Ebből kiderült, hogy az emberek egyértelműen jelezték, az országnak működnie kell, miközben az emberéleteket és a mindennapi élet működését is meg kell óvni. A vírus ellen most úgy kell védekezni, hogy az időseket, a munkahelyeket, és az iskolákat egyszerre óvja meg a kormány.

Más a haditervünk, mint az első hullám idején. Nem kell senkinek attól tartania, hogy megfelelő ellátás nélkül marad.

A beutazási korlátozásokat továbbra is fenntartják, a széleskörű maszkhasználatot is kötelezővé tették, illetve Orbán kezdeményezte, hogy az intézkedések megszegése esetén a jelenleg kiszabható büntetés 50 ezer forintos tétele, ennél magasabb is lehessen. A védekezésben minden embernek részt kell vennie, ezen múlik mennyire lesz sikeres a taktikánk. Orbán kiemelte, hogy a fiatalok hordozzák és terjesztik legnagyobb arányban a vírust, ha nem tartják be a szabályokat, idős és beteg embereket sodorhatnak bajba. Ezért arra kéri őket, ezt ne felejtsék el, legyenek tekintettel a családjukra.

Arra a kérdésre is kitért a miniszterelnök, hogy mekkora lehet a terhelés, amit az egészségügy elbír. A kormánnyal dolgozó matematikusok és orvosprofesszorok szerint a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére számíthatunk idehaza, vagyis 16 ezer embernek lesz szüksége egyidejűleg kórházi ágyra, amiből 800-nak kell majd lélegeztetőgép. A miniszterelnök éppen ezért a biztonság kedvéért a duplájával számol minden kalkulált adat kapcsán. A mai napon 66 ezer kórházi ágya van Magyarországnak, amit továbbiakkal bővíteni tudnak, ha szükséges. A korábbi terv érvényben van, vagyis, ha elfogy a kapacitás, akkor egy másik lép be az ellátási körbe, vagyis átirányítanak dolgozókat. Minden eszköznek, egészségügyi szakembernek megvan a helye a rendszerben - hangsúlyozta.

Ha munka van, minden van

- tért ki Orbán Viktor a vírushelyzet kapcsán a munkahelyek helyzetére. A kormány annyi munkahelyet fog létrehozni, amennyit a vírus tönkretesz. A miniszterelnök nyomatékosította, kiemelt figyelmet fordítanak a munkahelyek védelmére. Ennek eredménye látszik is, hiszen augusztusban többen dolgoztak, mint januárban. A különböző támogatásokkal közel egymillió magyar részesülhetett munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban.

Van és lesz is munka

- zárta Orbán a témát, majd a családok támogatásáról is szót ejtett. A magyar otthonok biztonsága érdekében július 1-ig meghosszabbították a hitelmoratóriumot, ami automatikus. Ennek segítségével Orbán szerint 1,6 millió ember otthonát sikerült biztonságba helyezni.

A munkahelyeket befektetésekkel lehet növelni - vélekedett a miniszterelnök, ezért a kormány indított a vállalatok számára egy beruházásösztönző programot, amit felbővítettek 50 milliárdról 170 milliárdra a nagy érdeklődés miatt. Erre 904 beruházó jelentkezett, akik vállalták, hogy 424 milliárdnyi befektetést tesznek. Ennek is köszönhetően

Úúra tudjuk indítani a gazdaságunkat

 

- zárta mondandóját Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc az Írásból idézett...

"Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság, ezt mondja az Írás. Ne nevessenek az Íráson"

- nyitott Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor után.

A volt miniszterelnök Orbán Viktor Sárkányölő Szent Györgyként mutatta be a magát, aki küzd az Európai Unió, mint sárkány ellen, de az EU nem sárkány, de ha az lenne, biztosíthatom, ez a sárkány Önt fogja legyőzni - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc beszélt Iványi Gábor egyházával kapcsolatos vitákról. Ha van teremtő Isten, és látja, hogy mit csinálnak, az szégyelli magát, és gyaníthatóan könnyezik is - tette hozzá Gyurcsány. 

Az SZFE kapcsán egy világ választ el bennünket - hangsúlyozta, hozzátéve, a művészet és a tudomány korlátozásával nem építik Magyarországot, hanem megölik a holnapot. Nem kétséges erről, hogy maga erről tud - címezte Orbán Viktornak, hozzátéve, hogy közben arra nem volt energiájuk, hogy szeptember 1-től legyen lázmérő az iskolában. Jachtból volt elegendő, de semmit nem tettek nyáron - mondta.

"Lopni tudnak rendesen, hazudni is, de kormányozni nem"

- foglalta össze Gyurcsány Ferenc.

Jakab Pétert megint elhallgattatták 

"Piszok kemény idők előtt áll ez az ország, mert nekünk nemcsak a vírussal kell megküzdenünk, de Önnel is"

- kezdte Jakab Péter. 

Most is úgy beszélt, mint egy unalmas vezénylőtábornok.

Engem nem zavar, ha tábornoknak képzeli magát, csak ne lopja el lőszert

- tette hozzá a Jobbik elnöke. 

A politikus felidézte, több milliárd eurót kapott a magyar állam az Európai Uniótól, hogy felkészüljön a vírusra, és ne kelljen belefojtani a szót Orbán Viktornak az ügyeletes orvosba. Jakab Péter szerint az ország vesztésre, és nem tudni, hogy a kormány miért vesz fel devizahitelt, amivel még a gyermekeinket is eladósítják, miközben brutális a munkanélküliség. 

Felidézte azt is, hogy Orbán Viktor "luxusminisztere", Szijjártó Péter gazdasági helyzete jó, és Orbán Viktornak is, akinek a lánya Svájcban tanult milliókért. De felhozta, hogy "Kövér elvtárs" 136 millió forintért vesz a szőnyeget, illetve az MNB több mint 360 millió forintból vesz aranyozott szobrot a szárnyaló magyar gazdaságról. 

Mi a csodáért kezdett a el politizálni? Hogy gazdagabb legyen? Hogy a törvények ne vonatkozzanak Önre? Ezt elérte - magyarázta Jakab Péter. 

Október 10-ig kap időt, hogy eldöntse, ellopja az euró ezermilliárdokat, ha nincs előrelépés, akkor október 11-én a magyar emberek döntenek Borsod 6-ban, és ha a Fidesz nemet mond a magyarokra, a magyar emberek is nemet mondanak a Fideszre. 

"Okos ember mindig tanul a saját hibáiból , nagyon jól tudom, hogy a Németh Szilárdok, meg a Farkas Flóriánok nem az eszükről híresek, Ön saját magának adjon egy lehetőséget, mert most még van visszaút, október 11-e után már nem lesz erre lehetősége... "

- mondta Jakab, amikor Kövér László megszakította azzal, hogyha még egy sértő megjegyzést tesz valakire, akkor elveszi a szót.

"Értem, Kövér elvtárs..." - válaszolta Jakab, amire Kövér László elvette a szót. Majd a Házelnök elég keményen beleszállt a jobbikos politikusba.

"Nem a kocsmában van, mert ott megkapná a magáét ezért, én  csak rendre tudom utasítani"

- mondta.

Kövér Jakabnak: a kocsmában megkapná a magáét, én csak rendre tudom utasítani

Kövér László házelnök az őszi ülésszak első napján ismét megvonta a szót Jakab Pétertől. A Jobbik elnöke Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagált, és az újabb büntetéshez nem is kellett most igazán nagyot mondania: elég volt két "Kövér elvtárs", illetve az a megállapítása, hogy "a Németh Szilárdok, meg a Farkas Flóriánok nem az eszükről híresek".

Kevés

Az MSZP régi/új elnöke szerint ez így kevés lesz. Úgy látja, hogy nagyon rémisztő az a jövő, amit Orbán Viktor a Magyar Nemzetben írt cikkében a gyermekeinknek leírt. 

Kritikával élt a gazdasági helyzettel kapcsolatban is. Több százezer nyugdíjasnak döntenie kell, hogy ételt akar venni, vagy rezsit fizetni, csapást, csapás hátán érik az önkormányzatok - sorolta.

Tóth Bertalan szerint hazánk sem a gazdasági, sem a szociális válságot nem kerülte el. Az az ország nem működik, ahol elhallgattatják a szabad hangot, a válság miatt nem jut pénz szociális forrásokra, kiemelte a távfűtés, az energiaárak magas színvonalát.

Lesz még klímaválság is

Most az emberek mindennapi problémáival kell foglalkoznunk, Ön egyáltalán nincsen tisztában az emberek gondjaival, a zöldség-gyümölcsöt nem tudják megvenni. Bezárták egy elefántcsonttoronyba, ahol nem kap elég információt - magyarázta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. 

Ki kell mondanunk, évről évre súlyos milliárdokat vontak ki az egészségügyből, sok tízezer munkahely került veszélybe, a második negyedévben 13.5 százalék volt a GDP-visszaesése az egy évvel ezelőtti szinthez képest, és a kormány semmit nem tanult a járványból - hangzott el.

Az új forrásokat már nem lehet elpocsékolni - fogalmazott Schmuck Erzsébet, hozzátéve: az igazi nagy kihívás, a klímaválság még előttünk van, és akkor az egész emberiség bajba kerül.

Nyolc ember halálakor

Szabó Tímea a Párbeszéd frakcióvezetője kiemelte, hogy a miniszterelnököt és feleségét Iványi Gábor adta össze, majd később a gyermekeit is ő keresztelte meg. Ennek ellenére, bosszúból most el akarja tiporni, csak azért mert Iványi nem állt ki az embertelen kormányzása mellett. Szabó szégyennek nevezte, hogy amíg Orbán Ráhel barátnőjének divatcége 3,5 milliárd forintot kap, addig Iványitól minden támogatást megvontak és még a gázt is kikapcsolták az intézményeiben.

Szerinte a kormányfőnek szégyellnie kell magát, amikor egy olyan napon beszél az egészségügy felizmosításáról, amikor 8 ember meghalt a koronavírus-járványban.

Kiemeli, hogy bár lélegeztetőgépek vannak, de képzett szakemberek hozzájuk nincsenek. Hatalmasnak szánt intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök, de ezek csak blöffök voltak Szabó szerint.

Szabó azt mondta azonnal legyen ingyenes a tesztelés, az egészségügyben dolgozók bérét legalább 50%-kal növeljék, illetve legyen 100 ezer forintos alapjövedelem mindazoknak, akiknek nincs ennyi bevételük egy hónapban.

"Készüljetek." - Orbán Viktor 2022-ben döntő ütközetre készül, ideje neki is "hadrendbe állni"

Orbán Viktor miniszterelnök egy nagyon hosszú levelet/esszét írt a kormánypárti Magyar Nemzetbe, ami elég sok témát érint, vannak benne érdekességek is, de végül is az utolsó sorokból kiderül, ez nem több mint egy fideszes kampánynyitó jegyzet. Csak hosszú. Most attól eltekintünk, hogy mi szükség volt hétfő reggel hosszasan arról olvasni, hogy milyen a miniszterelnökünk szerint milyen harcok zajlanak - mindenhol.

Köszönet

A KDNP-s Simicskó István megköszönte a miniszterelnöknek az eddigi sikeres védekezést és az emberek megóvását. Kiemelte a kormány képes, akar és tud is az állampolgárok védelmében cselekedni, a keresztény demokraták ezt tartják a helyes útnak, ezt támogatják. Az első hullámmal szembeni védekezés sikeres volt.

40 nap

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc mondandójára visszautalva elmondta:

„Jézus 40 napig vándorolt a pusztában, ugyanúgy bibliai idézetekkel bombázta a sátán, mint most a DK elnöke a kormányfőt.”

Kocsis szerint egy olyan ember semmiképpen se moralizáljon, aki nap, mint nap egy milliárdos, ellopott villából jár dolgozni. Az az ember pedig, aki fizetőssé tette az egészségügyet a kormányzása alatt, szerinte nevetségessé teszi magát, amikor ingyenes tesztet követel.

TESZTSPEKULÁNSOK?!?!?!?!

Orbán Viktor válaszában arról beszélt, hogy nekik nem az Európai Unióval van bajuk, mert az nem Brüsszelben, hanem Budapesten és Varsóban van, hanem bizonyos európai intézményekkel vitatkozik. 

Szerinte erkölcstelen egyszerre harcolni a vírus és a kormány ellen, mert az előbbi embereket gyilkol. 

Jakab Péternek címezve megismételte az egyik Bíró Lászlóval kapcsolatos, amúgy megcáfolt hazugságot (a varrónőset), majd Tóth Bertalannak elmondta, nem alattvalókká, hanem  hazafiakká szeretnénk nevelni a gyerekeket. Ez bonyolult dolog, megértetni velük, hogy hazafinak lenni szép dolog - elmélkedett. 

Aki ma a hatósági ár ellen érvel, az a tesztspekulánsok mellett van - szögezte le Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy nem lesznek ingyenesek a tesztek. 

Amúgy pedig "áttörés erejű" orvosi béremelésen dolgozik Pintér Sándor és Kásler Miklós miniszterek.