Az ATV leveszi műsoráról az Ékszer TV-t

Az ATV leveszi műsoráról az Ékszer TV-t

A csatorna hétfőn jelentette be, hogy mától nem sugározza tovább az Ékszer TV című műsort. Indoklásuk szerint a nagyszámú, hatósági eljárást eredményező panaszok miatt döntöttek így.

Áprilisban derült ki, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a műsort készítő Emporia Style Kft.-vel, illetve a műsort közzétevő ATV Zrt.-vel szemben, ugyanis a  koronavírus világjárvánnyal kapcsolatban népszerűsített termékek értékesítési módszerei miatt.

A GVH kifogásai a következők voltak:

  • a COVID-19 vírusjárvánnyal kapcsolatban népszerűsített termékek (például kézfertőtlenítő) esetében feltüntetett „eredeti” árat az eljárás alá vont Emporia valószínűsíthetően a műsor sugárzását megelőzően, illetve azt követően nem alkalmazta, holott a kereskedelmi kommunikáció vizuális megjelenítése, illetve a műsorvezetők által alkalmazott narratíva is ezt a látszatot kelti,
  • azt a benyomást kelti, hogy a kínált termékek csak korlátozott ideig és folyamatosan csökkenő készletben állnak rendelkezésre a kedvezményesnek minősített áron, ezzel a fogyasztókat azonnali döntéshozatalra készteti, megfosztva őket a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól, különös tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzetre.
  • A GVH eljárásában azt is vizsgálja, hogy az ATV Zrt. a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt-e el, amikor úgy biztosította az ÉkszerTv című műsor megjelenését, hogy valószínűsíthetően tudatában volt annak, hogy a műsorban megjelenő kereskedelmi kommunikáció – annak tartalma és vizuális megjelenítése révén is – alkalmas lehet a fogyasztói magatartás torzítására.

Mindez valószínűsíthetően a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény egyes rendelkezéseit sértette meg.

Az Ékszer TV helyét a teleshopos műsor, a Mediashop veszi át.

(media1.hu)