A Libri felfüggesztette a Hit Gyülekezetéről szóló könyv forgalmazását

A Libri felfüggesztette a Hit Gyülekezetéről szóló könyv forgalmazását

Az adatvédelmi hatóság állásfoglalását kéri a Libri-Bookline Zrt., miután elmondásuk szerint megkereséseket kaptak a Bartus László Hit gyülekezetéről szóló könyvében szereplő személyektől. A jogi kérdések tisztázásáig a cég felfüggesztette a Fesz lesz című kötet forgalmazását a Libri és a Bookline áruházakban. - írja a Magyar Hang.

A kötetben a szerző, a Hit Gyülekezetének egykori tagja közhiteles adatbázisok alapján levezeti, hogyan szerezte meg a gyülekezet vezető lelkésze, Németh Sándor a döntő befolyást az ATV kereskedelmi televízióban.

A Magyar Hang és az Átlátszó tényfeltáró portál közös kutatása igazolta a Bartus által feltárt tényeket, a Fővárosi Főügyészség pedig befogadta Bartus László feljelentését, és a NAV nyomoz a különös tulajdonszerzés ügyében.

A Magyar Hang rákérdezett a Libri-Bookline Zrt.-nél, milyen okból nem kapható már a könyv. A cég válaszában azt írta: megvizsgálták a könyvben megnevezett személyek kérelmeit, és ezek kapcsán több jogi kérdés merült fel, amelyekben döntést kell hozniuk. Az egyik, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a közéleti szereplők magánszférájának tiszteletben tartásához fűződő érdek közül melyik élvez elsőbbséget. A cég közlése szerint a joggyakorlat nem nyújt kellően biztos támaszt a tekintetben, hogy meddig terjed a közéleti szereplők bírálhatóságának határa és mi az a vélemény, amely túlmegy ezen a határon és szükségtelen beavatkozást jelent a közszereplő magánéletébe.

Mint írták, a forgalmazás felfüggesztésével egyidejűleg a Libri és a Bookline mint a legnagyobb hazai könyvterjesztők az adatvédelmi hatóság állásfoglalását kérik az alapjogi ütközés és a könyvterjesztők adatvédelmi szerepének egyértelmű tisztázása érdekében. 

A könyvet most gyakorlatilag csak a terjesztőhálózatoktól független könyvesboltokban lehet megvásárolni.

Ezek egyike a budapesti Láng Téka, amelynek a tulajdonosa, Rédei Éva a Magyar Hang  kérdésére elmondta, hogy őt is többször próbálta egy a gyülekezethez közelálló személy „telefonon meggyőzni” arról, hogy ne árulja a kötetet, de ő ragaszkodik ahhoz, hogy a saját könyvesboltjában ő döntse el, mi kerül a polcokra. Mindaddig árulni fogja a könyvet, amíg nem kap hatósági papírt arról, hogy a kiadvány tartalma jogot sért.

A Filologosz független keresztény könyvesbolt először levette a kínálatából a könyvet, aztán az Indexhez hasonló függetlenségi mutatót beállítva jelezte hivatalos Facebook-oldalán július elején, hogy újra elérhető Bartus László könyve a kínálatban. Később a könyvesbolt tulajdonosa – szintén a Facebook-oldalon – azt közölte, hogy beszünteti üzleti kapcsolatát a Hit Gyülekezete könyvkiadójával, illetve kiadóival. 

A döntésem oka az elmúlt hónapok híradásaiból megismert tények, valamint az üzletünket ért atrocitások, amelyek alapján egyértelmű, hogy a Hit Gyülekezetének a keresztény erkölcs minimumához sincs köze.

- írta Györkös Gábor.

A poszt az oldal követőtáborához képest óriási aktivitást váltott ki, cikkünk írásáig több mint 1400-an szóltak hozzá.

Arról lapunk is beszámolt, hogy Németh Sándor ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt nyomoz az ügyészség, míg július végén az Orbán kormány új, átfogó szerződést kötött a Hit Gyülekezetével. A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze írta alá pénteken Budapesten.

Semjén Zsolt köszöntőjében kiemelte: a szerződés "emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően" rendezi mind jogilag, mind anyagilag "a Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét" és társadalmi szerepvállalását.