Borsod 6: a kormány titkolja, hány külföldi vendégmunkás dolgozik Tiszaújvárosban

Borsod 6: a kormány titkolja, hány külföldi vendégmunkás dolgozik Tiszaújvárosban

Az október 11-i időközi országgyűlés választás egyik fontos témája ellenzéki oldalról a nem túl vonzó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaerőpiac. Bíró László az ellenzéki pártok közös jelöltje korábban ezzel kapcsolatban korábban már közölte, hogy

"a legnagyobb probléma Tiszaújvárosban ebbe a kérdéskörbe foglalható össze: elvándorlás, tisztességes munkahelyek helyett rabszolgamunka, és ami még bosszantóbb ebben az egészben, hogy nincs normális bér, nincs normális fizetése az embereknek".

"Ez már nem rólam, Bíró László személyéről, hanem a választói jog sárbatiprásáról, eltörléséről szól"

Meg tudjuk törni a kétharmadot! A Fidesznek nem elsősorban tőlem kell félnie, hanem tőletek. Ezért kérem most a segítségeteket - mondta kampánynyitóján Bíró László, a Jobbik, illetve a parlamenti ellenzék közös jelöltje Tiszaújvárosban. Borsod megye 6-os számú választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert Koncz Ferenc a Fidesz képviselője júliusban motor balesetben elhunyt.

A helyzetet tovább súlyosbítja a külföldi vendégmunkások alkalmazása. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/H1ihC5IWcK0.jpg?itok=8VtFJS34","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=H1ihC5IWcK0&feature=emb_title","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Korábban az N1TV helyszíni riportban számolt be arról, hogy a tiszaújvárosi MOL Petrolkémia Zrt. beruházásánál több mint 3000 ezer török vendégmunkást alkalmaznak, és elszállásolásukhoz felhúztak egy konténervárost. 

Mindenesetre Jakab Péter arra kérdezett rá Orbán Viktornál, hogy hány külföldről érkező vendégmunkás dolgozik a tiszaújvárosi projektnél, és ezek a személyek mely országokból érkeztek. A Jobbik elnöke a miniszterelnök mindenre kiterjedő válaszában a kért adatokat országokra lebontva kérte. 

A kormányfő helyett azonban Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára "válaszolt". Irományából mindössze annyi derült ki, hogy a beruházás megvalósulásával új munkahelyek jönnek létre, illetve harmadik ország állampolgárai csak akkor foglalkoztathatóak, ha az adott munkakörre nincs se magyar, se uniós jelentkező.

"Egyes speciális részlegek esetén harmadik országbeli állampolgárok is bekapcsolódhatnak az építkezésbe, azonban ezek a munkavállalók a kivitelezés befejezése után elhagyják az országot"

- írta.

De részletekkel és adatokkal nem szolgált, így a térségben élők továbbra sem tudhatják, hogy kik, mennyien és honnan érkeznek Tiszaújvárosba.