Itt a friss GDP-adat: mínusz 13,5 százalék

Itt a friss GDP-adat: mínusz 13,5 százalék

Nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint

13,5 százalékkal csökkent a hazai gazdaság a második negyedévben

az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ugyanez az adat három hónappal korábban – azaz 2020. első negyedévet viszonyítva 2019. első negyedévéhez – még szerény, 2 százalékos GDP-növekedést mutatott.

A koronavírus-járvány okozta visszaesést az is mutatja, hogy míg az első negyedévben az előző, 2019. negyedik negyedévhez viszonyítva „csupán” 0,4 százalék volt a visszaesés, addig az idei első negyedévhez képest a másodikban újabb 14,5 százalék zuhanást láthattunk a hazai gazdaságban.

Pluszmínusz

A gazdasági kilátásokat merőben ellentétesen látja Orbán Viktor két erős gazdaságpolitikusa.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke május elején még úgy vélekedett, 2020-ban 2-3 százalékos növekedés várható. A jegybankelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában akkor ezt mondta:

Az első negyedév nem lesz rossz, a második negyedév elég szörnyű számokat produkál, a harmadik és a negyedik negyedév pedig „megfejeli” a korábban kiesett teljesítményt.

Jóval pesszimistább viszont Varga Mihály pénzügyminiszter forgatókönyve. A fiskális politika irányítója a Reutersnek adott április végi interjújában már a 3 százalékos visszaesésre vonatkozó becsléseiket is kétségbe vonta. Így fogalmazott:

A 3 százalékos gazdasági visszaesésre vonatkozó becslésünk még március második felében készült, amikor azzal kalkuláltunk, hogy az év második negyedében megkezdődik a kilábalás a járványból. Elemezzük a helyzetet, de a számok feltehetően rosszabbak lesznek.

A KSH elmúlt negyedévre vonatkozó második becslését szeptember 1-jén, míg a harmadik negyedévre vonatkozó első gyorsjelentését november 13-n fogja közzétenni.