A polgári hírszerzésért felelős államtitkár szerint Magyarországon még mindig kormányellenes a sajtó

A polgári hírszerzésért felelős államtitkár szerint Magyarországon még mindig kormányellenes a sajtó

Indexes kilépések ide, kopogtató-családlátogató Pesti TV oda, a KESMA 476 kiadványa amoda, Magyarországon nincs olyan szegmens a médiában,

"ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető". 

Ezt egyébként azután nyilatkozta Szijjártó Péter külügyér Portugáliában, hogy a hazánk vezető online lapjától, az Indextől 80 újságíró távozott, mert féltették a szerkesztőség függetlenségét. 

Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke erre a kijelentésre kérdezett rá a tárcavezetőnél, annyival kiegészítve, hogy

"a Médiatanácsba a jelölőbizottság ellenzéki tagjainak – köztük jómagamnak, mint az ad-hoc testület ellenzéki alelnökének – konstruktív hozzáállása ellenére egyetlen ellenzék által jelölt tagot sem volt hajlandó elfogadni a kormánypárti többség".

A kérdésre azonban nem Szijjártó Péter, hanem Vargha István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára válaszolt - valamilyen formában. 

Szerinte egyrészt Magyarországon a sajtó szabad és sokkal színesebb, mint számos nyugati országban. Másrészt viszont Szijjártó Péter szavai is "magukért beszélnek", és ami elhangzott, "az világos és érthető megfogalmazás volt", majd annak további tanulmányozásra szólította fel a jobbikos politikust. 

Hogy Vargha államtitkár mennyire van képben Magyarország ügyeivel, azt jól jelzi az is, hogy szerinte a Jobbik egy baloldali párt, és a Brenner Koloman főnöke Gyurcsány Ferenc. Ugyanakkor - az Országgyűlés alelnökével szembeni szimpla tiszteletlenség mellett - ez a hozzáállás a jelen helyzetben egy további figyelmeztető jel is lehet arra, hogy

még mindig nem érzi biztonságban magát hazai sajtótól az Orbán-kormány.