Majdnem 4 hónap után, mikor már új állása lett, kapta meg az államtól a segítséget

Majdnem 4 hónap után, mikor már új állása lett, kapta meg az államtól a segítséget

Egy férfit április 17-én bocsátottak el egy budapesti pékségből, ezt követő hétfőn, április 20-án elektronikusan jelezte a kormányhivatalnak, hogy állástalanná vált, igényelné a járadékot. Teltek a hetek, de választ nem kapott, így júniusban személyesen is meglátogatta a munkaügyi központot, mivel 60 napja van a kormányhivatalnak és a munkaügyi központnak elbírálni az álláskeresési járadék igénylését, ami vészesen közelgett. A férfit akkor azzal koptatták le, hogy legyen kicsit türelmesebb, mivel a nagy számú igénylés feldolgozásában még csak az április közepi időpontnál tartanak, így már csak néhány hét kérdése és sorra kerül az elbírálási folyamatban.

A férfi viszont nem tehette meg, hogy kivárja az állami támogatást, ezért elhelyezkedett raktárosként, ekkor még mindig sehol nem tartott a munkanélkülieket megillető juttatás iránti kérelme.

A türelem gyors segélyt biztosan nem terem

E-mailben, július 29-én végül megérkezett számára a határozat, amiben megállapították, hogy jár neki az álláskeresési járadék, méghozzá július 18-ig. Vagyis 10 nappal azután hozták meg a döntést, ameddig megillette őt a támogatás. Pénzt ebből augusztus 5-én látott, vagyis a kérvény beadásától számítva, csupán 110 napot kellett várnia az állami megsegítésre.

A 24.hu-nak a fővárosi kormányhivatal elmondta hogy a munkaerő-piaci feladatokat ellátó kerületi hivatalaiban az álláskeresők nyilvántartásba vétele, az álláskeresési ellátás iránti kérelmek feldolgozása, az álláskeresési ellátások megállapítása és kifizetése folyamatos. Ha pedig a 60 napos határidőből kifutnak, és a munkáját elvesztett állampolgár ez idő alatt nem hal éhen, akkor további 10 ezer forintnyi kárpótlást fizet.