A Magyar Nemzeti Bank 326 millió forint közpénzből rendelt két szobrot

A Magyar Nemzeti Bank 326 millió forint közpénzből rendelt két szobrot

Nettó 326,5 millió forintot fizet ki két grandiózus szoborért a Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége. A szerződés szerint az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd a budai Krisztina körúton. Előbbi nettó 127 millió, utóbbi pedig nettó 199,5 millió forintba kerül - szúrta ki a közbeszerzési értesítőben a 24.hu.

Érdekes, de ettől a cégtől, a Dante Birodalom Kft-től 700 millióért már rendelt szobrokat Matolcsy György vezette jegybank. De egyébként Szőke Gábor alkotta korábban a a vizes vb szobrait, és az ő munkája a Fradi stadionja előtti sas is, ahogy ő munkálta meg a világ legnagyobb madárszobrát az Atlanta Falcons amerikaifoci-csapat stadionja elé.

Az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas című alkotások megrendeléséről korábban a G7 számolt be.

Előbbi leírása alapján a gazdaság dinamikáját absztraháltan jelenítené meg.

Az alkotó egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel, egyszerre szelve át teret és időt. A gazdaság dinamikáját Szőke elcsúsztatott aranyrudakkal formázná meg, amelyek szinte a levegőben, egymást alig érintve lebegnének, a suhanás érzetét imitálva.

Persze nem valódi aranyat használnának fel, hanem rozsdamentes acélból készül majd a szobor. Az alkotás félig az egykori Postapalotában, félig a Széll Kálmán téren áll majd, a 13 méter hosszú szobrot ugyanis az időközben Pénztörténeti Múzeummá alakított épület bejáratához álmodták meg.

A másik szobor történelmi ihletésű: egy gigantikus csodaszarvast készítenek a leírás szerint elvileg a palotán belülre. A 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas sziklát ábrázoló talapzaton áll majd, tehát az egész kompozíció 11 méterrel emelkedhet a múzeum látogatói fölé.

Jakab Péter szerint ugyanakkor egy válság kellős közepén ennyi pénzt elkölteni 2 szoborra "a pofátlanság netovábbja". 

Ráadásul hiteltelen is, hiszen

a szobroknak elvileg a szárnyaló magyar gazdaságot kell kifejezniük, ami nincs,

akkor sem, ha 326 milliót költünk el ennek a bemutatására - fogalmazott az Alfahírnek a Jobbik elnöke.

"De legyünk pozitívak, egyelőre még nem Orbánról rendelt Matolcsy aranyszobrot, bár elnézve a miniszterelnök példaképeit, már erre sem kell sokat várni"

- tette hozzá a politikus.