A propagandaállamtitkár szerint a KSH hazudik a magyarok nyaralásáról

A propagandaállamtitkár szerint a KSH hazudik a magyarok nyaralásáról

Jakab Péter írásban fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak egyik utóbbi, Balatonnal kapcsolatos megnyilvánulása miatt - emlékezetes, miután a magyar tenger mindkét partját elkezdte fel zabálni a NER, azóta a propaganda még inkább hangsúlyozza, hogy a magyar embereknek a Balatonnál kell elkölteniük a pénzüket. 

A Jobbik elnöke a Központi Statisztikai Hivatalt idézve arról írt, 2010-ben a lakosság turisztikai célú 2-4 napos belföldi utazásain eltöltött idő 38.990 ezer nap volt, ugyanez a szám 2018-ban már csak 31.839 ezer nap. 2010-ben a honfitársaink 33.473 ezer napot töltöttek el 5 napnál hosszabb belföldi utazással, 2018-ban már csak 28.457 ezer napot.

A pártelnök szerint a magyarok belföldi utazásainak csökkenése mögött nem az a gond, hogy nem állt rendelkezésre elég vissza nem térítendő támogatás a turisztikai célú fejlesztésekre, hiszen ma minden honfitársunk tudja, hogy miként gazdagodott a kormányfő baráti köre és rokonsága ezekből a forrásokból.

"A gond azzal van, hogy a megalázó bérek és nyugdíjak mellett ma sokkal kisebb a fizetőképes kereslet az üdülésekre, mint akkor, amikor Önök kormányozni kezdtek. Most, hogy már a balatoni szálláshelyek jelentős hányada Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és az Ön közvetlen környezetének érdekeltségébe tartozik, érdemes lenne az emberekkel is foglalkoznia annak érdekében, hogy lehetőség szerint minél többen el tudjanak menni minden évben nyaralni"

- írta Orbánnak Jakab.

Majd arra volt kíváncsi a jobbikos politikus, hogy mit a tesz a miniszterelnök a legalább elfogadható jövedelmi szint elérése érdekében, például azért, hogy a magyar emberek legalább egy évben egyszer el tudjanak utazni nyaralni, pihenni.

Jakab Péternek nem a miniszterelnök, hanem Rogán Antal megbízásából Dömötör Csaba propagandaállamtitkár válaszolt, aki egyből arra hívta fel a figyelmet, hogy Jakab Péter "állításával szemben a belföldi turizmus – beleértve a Balatonra irányuló forgalmat is – folyamatosan bővül". Azonban a Jakab által idézett adatok a KSH-tól származnak. 

Tehát a propaganda-államtitkár szerint a Központi Statisztikai Hivatal hazudik, vagy téved.

Mindenesetre Dömötör Csaba számításai szerint 2010-hez képest ma már 65 százalékkal többen engedhetnek meg maguknak egy egyhetes nyaralást. Fontos kiemelni azt is, hogy 2010 és 2019 között a belföldi vendégek száma országosan, az összes szálláshelyet figyelembe véve évi 4,6 millióról 8,7 millióra nőtt. A Balatonnál ugyanez az adat 1,1 millióról 2,1 millióra emelkedett.