„Értettük a jelzést, amikor a mostani 204 milliós igényünkre 4 millió forintot kaptunk”

„Értettük a jelzést, amikor a mostani 204 milliós igényünkre 4 millió forintot kaptunk”

Júniusban a kért 204 millió forintos rendkívüli önkormányzati támogatás helyett 4 millió forintot adott az állam Vác városának. A tavaly decemberi hétmillió forinthoz képest is alacsony összeg arra sem elég, hogy fedezni tudja a veszélyhelyzetben az önkormányzatra hárult kiadásokat. Vác előző, kormánypárti vezetése működési támogatásként 2018 áprilisában 228 millió forintot kért, melyből 180 millió forintot kapott, ezt követően szeptemberben a kért 324 millió helyett 50 millió forintot kaptak az esztendő végén. 2019 augusztusában a kért 200 millióból 120 milliót utaltak a városnak, azonban tavaly októberben ezek ellenére több mint félmilliárdos tartozásállománnyal adták át a várost.

Kevés összeggel gazdálkodnak

Inotay Gergely az Alfahírnek elmondta, amikor átvették a várost látták, hogy az nehéz helyzetben van, s költségvetési hiányt mutat. Vác alpolgármestere továbbá kifejtette, a járványhelyzet megelőzése érdekében mindent megtettek azért, hogy a koronavírus ne üsse fel a fejét komolyabban a városban. A védekezésre jóval 10 millió forint fölötti összeget költöttek, így az a 4 millió, amit az előző hónap végén kaptak, még ezt az összeget sem fedezi.

Más kérésünk nincs, mint hogy az előző városvezetés által igényelt összegek teljesítésének százalékos arányát kaphassuk meg mi is. Akkor beszélhetünk arról, hogy korrekt támogatást kaptunk magasabb szintről

– fűzte hozzá.

A város új vezetői több olyan területet is találtak a költségvetésben, ahol lehet spórolni, amire pedig szükség is lesz, hiszen az előző városvezetés hagyatékaként kifizetetlen számlák, elmaradások nehezítik munkájukat. Csak tavaly többszáz millióval költött többet a város, mint amit a költségvetésben adott lehetőségek megengedtek volna.

Értettük a jelzést, amikor amostani 204 milliós igényünkre 4 millió forintot kaptunk. Bízom abban, hogy a későbbiekben, megértve az itt élő emberek vagy a munkahely megmaradás szükségleteit, mégiscsak kapunk magasabb kormányzati támogatást

– mondta végül Inotay.

"Nem minket fognak büntetni"


Jászság fővárosát sem kerülik el a központi elvonások. A tavaly ősszel kétszer is választást nyerő Budai Lóránt az Alfahírnek elmondta, csak a koronavírus elleni védekezés örvén elvont gépjárműadó Jászberény számára évente 150 millió forint mínuszt jelent. A polgármester közölte, a novemberi tervekhez képest már 2 milliárd forinttal kellett racionalizálni a település költségvetését.

300 milliós kár érhette Jászberényt, mert a volt fideszes polgármester lemondott egy kötbérigényről

Nem a várakozások szerint haladt a jászberényi Malom-projekt, a beruházás során egy nagy rendszervénytermet és galériát akartak létrehozni több mint egymilliárd forintos ráfordítással. Azonban nem csupán az építkezés üteme kifogásolható, hanem a mögötte álló önkormányzati szerepvállalás is.


De nemcsak a bevételek eltűnése, a járvány elleni védekezés, illetve az Electroluxban zajló leépítés nehezíti Jászberény vezetésének a dolgát: a Fidesz-frakció, a Mi Hazánkkal épp a napokban akasztott meg egy 263 millió forintos beruházást, így még az is megeshet, hogy a korábban elnyert támogatás összegét vissza kell utalnia a városnak. Még az előző ciklusban terveztek egy ingatlanfelújítást, egy munkásszállót épített volna a Fidesz, Budai Lóránték azonban inkább egy bérlakás-programba vonnák be az épületet. A polgármester vétója miatt a 263 milliós pályázatról újra tárgyalni fog a képviselő-testület.

"Teljes a bizonytalanság: kijön egy rendelet, amelynek szabályait például a kormányhivatal és a rendőrség másképp értelmezi"

Eddig jobbára a kormányzat és az egyéni felelősségről szólt a sajtó, azonban az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatok nyakába óriási terhet tett a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet. Biztosítani kell az óvodák, bölcsődék működését, az otthonmaradó 70 év feletti állampolgárok ellátását úgy, hogy sem plusz forrást, sem pedig egyértelmű jogszabályokat ehhez nem kapnak.


Budai Lóránt szerint egyértelmű, a kormánypárti erők - városon belül és kívül - azt a látszatot próbálják kelteni, hogy az ellenzéki polgármesterek nem képesek a településeiket vezetni.

De járva Jászberényt, minden nap tapasztalom, az emberek nem buták, nem lehet őket megvezetni, pontosan látják, mi folyik, és azt gondolom, hogy nem minket fognak megbüntetni ezért, hanem azokat, akik nem hagyják, hogy a város fejlődjön, hanem párttagkönyv és politikai hovatartozás alapján hoznak döntéseket

- hangsúlyozta Budai Lóránt.