Folytatódik a nagykörúti biciklisáv kialakítása

Folytatódik a nagykörúti biciklisáv kialakítása

Új biciklisáv létesül a Ferenc körúton mindkét irányban, a leendő szakasz a Petőfi híd érintésével összekapcsolja a budai és a pesti bringahálózatot. Az átalakítással az autók által használható forgalmi sávok száma nem csökken - olvasható a BKK szerdai közleményében. 

Mint írják: A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sávok elérik a Petőfi hidat, amelyek - a híd járdáin keresztül - csatlakoznak a Budán már meglévő hálózathoz. A körúti sáv meghosszabbításának köszönhetően a Nagykörútról közvetlenül elérhető lesz a budai rakparti kerékpárút és azon keresztül az új MOL Bubi gyűjtőállomás a BudaPart területénél.

Az eredeti terveknek megfelelően a Ferenc körúton nem csökken az autók számára biztosított sávok száma. Fontos cél a 2x2 sáv fenntartása, hiszen a Nagykörúton belül a forgalom a Ferenc körúton és a Szent István körúton a legnagyobb, mivel itt találkoznak a külvárosba vezető főutak (a Váci út és az Üllői út) a Duna-hidakkal. A  jelenlegi parkolók egy része is megmaradhat, a megszűnő parkolóhelyek pótlására a közeli Közraktár utcában létesítenek új parkolósávot.

Bevált a körúti sáv

Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton még április végén létesült ideiglenes kerékpársáv az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon. A nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő – a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt – Múzeum körúti biciklisáv forgalmát. A friss adatok szerint naponta legalább négyezerszer haladnak rajta kerékpárral, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.

A biciklisáv mostani meghosszabbításával még többen választhatják ezen az útvonalon autó helyett a kerékpárt, így az autóval közlekedők is jobban tudnak haladni, a nagykörút belső szakaszai pedig csendesebbé, élhetőbbé válhatnak az ott lakók, az üzletekben vásárlók és a vendéglátóhelyek számára - olvasható a BKK közleményében.