Peking hisztizik a hongkongi ellenzék előválasztása miatt

Peking hisztizik a hongkongi ellenzék előválasztása miatt

Peking szerint a hongkongi ellenzéki pártok hétvégén tartott, nem hivatalos előválasztása az új nemzetbiztonsági törvénybe ütközhet. A kínai központi kormányzat hongkongi képviseleti irodája a honlapján tett közzé egy közleményt keddre virradóra, amelyben a hétvégi akciót a választási rendszer elleni súlyos provokációnak minősítette.

A demokráciapárti oldal által szervezett, nem hivatalos előválasztáson a szavazóknak arról kellett dönteniük, hogy mely képviselők induljanak a hongkongi parlament szerepét betöltő törvényhozói tanács szeptemberben esedékes választásán. A regisztrált hongkongi választók 13,8 százalékát kitevő, mintegy 590 ezer beérkezett szavazat hétfő esti összesítése szerint a bevett ellenzéki pártok jelöltjeit kiszorították a szavazókörzetek helyi jelöltjei, akik közül sokan a tavalyi kormányellenes tüntetéseken szereztek maguknak ismertséget – írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Peking képviseleti irodája szerint a hongkongi ellenzék ellenőrzése alá akarja vonni a helyi törvényhozást annak érdekében, hogy leszavazhassa a költségvetést, ellehetetlenítse a kormányzat működését és aláássa az állam hatalmát. Az iroda ezért támogatja a hongkongi kormányzatot abban, hogy vizsgálatot indítson az ügyben.

A hongkongi alkotmányos és az anyaországi ügyekért felelős hivatal állítása szerint a hétvégén számos panasz érkezett az előválasztással kapcsolatban, amelyek szerint a kétnapos esemény a szeptemberi választások manipulációját célozza, ráadásul a szavazók személyes adatainak begyűjtése az adatvédelmi törvényekbe ütközhet, továbbá az új nemzetbiztonsági törvényt is sértheti – írta a SCMP.

Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfő este figyelmeztette az előválasztás szervezőit és a jelölteket, miszerint az államhatalom aláásásának minősülne, ha megpróbálnák kezükbe venni a törvényhozás irányítását, és leszavazni kulcsfontosságú javaslatokat.

Arról a megállapodásról, miszerint a demokráciapárti törvényhozók szavazati többséget szerezve megvétóznák a költségvetést, Benny Tai, az előválasztás főszervezője rámutatott, hogy a törvényhozói tanács a költségvetés megvétózásáról szóló jogát a Hongkong alkotmányaként működő Alaptörvény mondja ki. „Egy Alaptörvény által elismert jogkör hogyan minősülhetne a nemzetbiztonsági törvény megsértésének?” – idézte a SCMP az Occupy demokráciapárti mozgalom társalapítójaként ismertté vált aktivistát.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát.

(MTI)